Εντονη επενδυτική δραστηριότητα σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους venture capital funds σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην Ευρώπη, διοχετεύοντας κεφάλαια σε χώρες που αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης επενδυτών με έντονη παρουσία υποσχόμενων νεοφυών –και όχι μόνον–επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, αναδυόμενες αγορές, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν το επενδυτικό τους προφίλ και να προσελκύουν διεθνή venture capitals, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Factset, την οποία επικαλείται και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος.

Ειδικότερα, ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των κεφαλαίων που επένδυσαν τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds) στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατευθύνθηκε σε πέντε χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία. Από την άλλη, χώρες που δεν βρίσκονται πρώτες στις προτιμήσεις των επενδυτών, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κροατία, έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος και να επωφελούνται από το επενδυτικό κύμα που καταγράφηκε εν μέσω πανδημίας στην Ευρώπη. Οπως αναφέρει η Factset, «το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μικρότερες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κροατία, επωφελήθηκαν από αυτήν την αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου στην Ευρώπη. Η Ευρώπη προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς πολλές τεχνολογικές εταιρείες συνεχίζουν να αναδύονται επί των εδαφών της». 

Σύμφωνα με την έρευνα της software εταιρείας Factset, το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι εταιρείες χαρτοφυλακίου που έχουν έδρα στην Ευρώπη «σήκωσαν» 50 δισ. δολ., ποσό που υπερβαίνει τα 38 δισ. δολ. που συγκεντρώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2020. Ο κλάδος της τεχνολογίας κυριαρχεί στις προτιμήσεις των επενδυτών, ενώ μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων παρατηρείται και στους τομείς των εμπορικών υπηρεσιών, των καταναλωτικών αγαθών, των βιομηχανικών υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών τεχνολογίας. Παγκοσμίως, το πρώτο εξάμηνο τα venture capitals επένδυσαν πάνω από 280 δισ. δολ., ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ των 275 δισ. δολ. που επενδύθηκαν συνολικά το 2020. 

Η παρουσία διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας ή εταιρειών τεχνολογίας ελληνικών συμφερόντων έχει αρχίσει ήδη από το 2020, αλλά και μέσα στο 2021, να γίνεται πιο αισθητή σε σχέση με παλαιότερα. Προσφάτως, το αμερικανικό private equity Insight Partners επένδυσε 32 εκατ. δολ. στην edtech νεοφυή εταιρεία LearnWorlds που έχει παρουσία και στην Ελλάδα, ενώ λίγο νωρίτερα μειοψηφικό ποσοστό απέκτησε στην ελληνική Schoox το Vista Equity Partners, private equity που διαχειρίζεται περίπου 77 δισ. δολ. Είχε προηγηθεί η χρηματοδότηση 50 εκατ. της ελληνικής FlexCar από Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα funds στην Ευρώπη, το Index Ventures, αλλά και επενδυτές όπως η EBRD και το Pentech Ventures χρηματοδότησαν την εταιρεία λογισμικού Causaly του Ιωάννη Κιαχόπουλου, η οποία έχει παρουσία σε Λονδίνο, Αθήνα αλλά και Αμερική. Τέλος, προσφάτως η ελληνική Intelligencia άντλησε 12 εκατ. δολ. από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας αλλά και από ελληνικά funds.

Πηγή:kathimerini.gr