Επενδύσεις άνω των 3  δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, μεταξύ 2022 και 2027, θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ΟΤΕ στην Ελλάδα, από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει ποτέ ιδιωτική εταιρεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αυτές τις επενδύσεις, που συμβάλλουν καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ώστε να γίνει πρωτοπόρα σε ευρωπαϊκή επίπεδο, η εταιρεία θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για το δίκτυο σταθερής και θα φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, θα αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους συνδρομητές της αυξάνοντας κατά πολύ τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.

«Η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και στον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ως χώρα, η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός.

«Μετά την πανδημία, πολύς κόσμος έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος από όπου μπορεί να εργαστεί. Αλλά για να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική, χρειαζόμαστε καλή συνδεσιμότητα, με την ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, στις καλύτερες δυνατές τιμές ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το μέτωπο. Πιστεύω ότι η απόφασή σας, πραγματικά, μας βοηθά να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Είμαι πολύ χαρούμενος που ακούω ότι έχουμε ξεπεράσει τους στόχους μας σχετικά με τη διείσδυση του 5G. Πάντα γνωρίζαμε, ασφαλώς, ότι δεν είχαμε καλή επίδοση σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα της σταθερής τηλεφωνίας. Και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που πήρατε την απόφαση να εστιάσετε σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, με αποτέλεσμα να έχουμε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια νέες συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας από τον ΟΤΕ, μέχρι το 2027. Όπως είπατε, μιλάμε για 600.000 συνδέσεις σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες ανά έτος», τόνισε ο πρωθυπουργός χαιρετίζοντας, ταυτόχρονα, την απόφαση να διπλασιάσουν τις υπάρχουσες ταχύτητες για τις σταθερές γραμμές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο επενδυτικό Ταμείο Phaistos: «Εξίσου σημαντική είναι και η επένδυσή σας στο Ταμείο Phaistos. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ταμείο που αξιοποιεί δημόσιο χρήμα, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις και θα επικεντρωθεί στο οικοσύστημα 5G. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα σήμερα. Ο τομέας πραγματικά ανθεί. Θα έχουμε και μία σειρά από "unicorns" στην Ελλάδα (νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου). Υπάρχουν ήδη τέτοια παραδείγματα, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια. Επομένως, η ιδέα τού να έχουμε ένα όχημα που είναι αφοσιωμένο σε αυτό και θα επενδύει στον τομέα του 5G, σε επενδύσεις σε αρχικά στάδια, μου φαίνεται μία πολύ λογική επένδυση, τόσο από επιχειρηματικής άποψης αλλά και από άποψη κεφαλαίου, ειδικά δεδομένης της συνολικής σας παρουσίας στη χώρα».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Καθώς σας άκουγα θυμήθηκα μία ατάκα από την ταινία "Top Gun", μία ταινία του 1986. Εκεί ο Tom Cruise λέει "νιώθω την ανάγκη, την ανάγκη για ταχύτητα". Όλοι, λοιπόν, νιώθουμε την ανάγκη για ταχύτητα, ταχύτητα όσον αφορά τις συνδέσεις internet, την ευρυζωνικότητα, αλλά και ταχύτητα όσον αφορά την εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου σας».

Ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH, στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της. Η επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς, αποδεικνύοντας ότι έχει θέση μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης».

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, επεσήμανε ότι «η συγκεκριμένη επένδυση είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Η στρατηγική της σημασία έγκειται στο ότι -ουσιαστικά- η συγκεκριμένη εταιρεία διπλασιάζει τον αριθμό των γραμμών FTTH που θα δημιουργήσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια και έτσι καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά τα 2 εκατομμύρια γραμμές, τα οποία έλειπαν από τα συνολικά επενδυτικά πλάνα των παρόχων αλλά και από τα κρατικά πλάνα στα οποία είχαμε συμμετάσχει, το Ultrafast Broadband. Έτσι, πλέον, πιάνουμε ουσιαστικά μέσα σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα τους στόχους για την ψηφιοποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας στο επίπεδο της σταθερής τηλεφωνίας».

Η επικεφαλής για την Ευρώπη, Dominique Leroy, υπογράμμισε ότι «οι υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας. Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι είναι μονόδρομος για κάθε χώρα που έχει ως στόχο την ψηφιακή ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε διεθνές επίπεδο. Με μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, προχωράμε στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και βάζουμε τη χώρα σε θέση οδηγού στην ψηφιακή εποχή».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς, φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο, στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και αναβαθμίζοντας δωρεάν τις ταχύτητες για τους πελάτες μας».

Πέραν των άλλων σημαντικών οφελών, οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της, όπως έχουν καταγραφεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα επενδύσει στο Phaistos Fund, το οποίο συγκροτήθηκε με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες 5G με στόχο να επιστραφούν στην αγορά και να δοθεί δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία. Τόνισε, δε, ότι εξετάζουν την επένδυση στην Ελλάδα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν o υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γγ  Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Από την πλευρά της εταιρείας, έλαβε μέρος ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges (διαδικτυακά από τη Γερμανία), η επικεφαλής για την Ευρώπη της Deutsche Telekom, Dominique Leroy, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και η νομική σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

Η "ταυτότητα" της μεγαλύτερης επένδυσης σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες

Στο επόμενο βήμα του στρατηγικού του πλάνου για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών της χώρας προχωρά ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της επένδυσης που εξήγγειλε στα δίκτυα οπτικών ινών. Συγκεκριμένα προχωρά στην ενίσχυση της διείσδυσης και χρήση των υπερ-υψηλών ταχυτήτων και στη δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών οπτικής ίνας που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών με ταχύτητες Gigabit, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη.

Στην ανάγκη της χώρας να αλλάξει ταχύτητα έρχεται να απαντήσει ο Όμιλος ΟΤΕ, με δύο σπουδαίες πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα:

Πρώτον, ενισχύει άμεσα τη διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.

Δεύτερον, ναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του Ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης, και για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα την οδηγήσει στην Κοινωνία των Gigabit.

Οι δύο πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ για την επέκταση του FTTH και την άμεση αναβάθμιση των ταχυτήτων, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στους διεθνείς δείκτες, ιδίως στη βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI.

Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, ο Δείκτης DESI προσμετρά, μεταξύ άλλων, την κάλυψη και διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων. Ήδη, κυρίως χάρη στις επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε FTTC/Vectoring, η χώρα έχει κάνει άλμα φτάνοντας το μέσο όρο της ΕΕ στη διαθεσιμότητα ταχυτήτων 100Mbps και πάνω. Η πρωτοβουλία για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων σταθερού internet αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της χώρας και ως προς τη διείσδυση. Επιπλέον, η υστέρηση που αποτυπώνεται σήμερα στον δείκτη σε ό,τι αφορά την κάλυψη και τη διείσδυση FTTH (VHCN), έρχεται να καλυφθεί από την τεράστια επένδυση του Ομίλου που θα φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πώς θα καλυφθεί η χώρα με FTTH

Το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Από αυτές, ο Όμιλος ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας.

Σε συνδυασμό με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB, εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.

Γραμμές FTTH

Κάλυψη

Όμιλος ΟΤΕ (συμπ. συμμετοχής σε UFBB)

~ 3 εκατ.

Όλοι οι άλλοι πάροχοι (συμπ. συμμετοχής σε UFBB)

~ 1,6 εκατ.

Σύνολο

4,6 εκατ.

Αγροτικά Δίκτυα (έργο Rural) με VDSL

~ 150.000

To rollout του FTTH από τον Όμιλο ΟΤΕ

Έχοντας ξεκινήσει ήδη από το 2018 να περνάει γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο FTTH στη χώρα, με 560.000 γραμμές. Για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο των 3 εκατ. γραμμών μέχρι τα τέλη του 2027, αυξάνει τις επενδύσεις του και επιταχύνει το roll out.

Μέχρι το τέλος του 2022, ο Όμιλος αναμένεται να καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 και το στόχο των 3 εκατ., το ετήσιο roll out θα κυμαίνεται μεταξύ 300.000 - 500.000 γραμμών, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.

Η σημασία της κάλυψης της χώρας με FTTH

Η κάλυψη της χώρας με FTTH αποτελεί game changer για την Ελλάδα, μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα υπερσύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, με αναμφισβήτητη θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την άνθιση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι επίσης προϋπόθεση για την προσέλκυση των digital nomads, μίας δυναμικής τάσης που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και για το brain-regain που τόσο χρειάζεται η χώρα. Και η καθημερινότητα όμως θα αλλάξει ριζικά, καθώς με το FTTH η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας και η ψυχαγωγία αναβαθμίζονται.

Με υποδομή FTTH παντού, η χώρα αλλάζει ταχύτητα και περνάει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Με την έγκριση των μετόχων - added value για τους επενδυτές

Η σημαντική αύξηση των συνολικών επενδύσεων του Ομίλου σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, έχει την έγκριση του κύριου μετόχου, Deutsche Telekom, και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Η αύξηση των επενδύσεων θα καλυφθεί αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια.

Η μεγάλη αυτή επένδυση, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ζήτησης για υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων, θα ενισχύει την αξία για τους μετόχους, καθώς θα εδραιώσει τη θέση της εταιρείας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των ταχυτήτων

Για την άμεση ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων, ο Όμιλος ΟΤΕ θα αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Πρακτικά, πρόκειται για διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, καθώς κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί, εντελώς δωρεάν, στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100. Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι. Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα (24, 50, 100). Μόνη προϋπόθεση, να είναι τεχνολογικά εφικτό. Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100Mbps.

Η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2022. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, απαιτούνται διαφορετικές ενέργειες (στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών, σε άλλες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό).

Οι πελάτες COSMOTE σταθερής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Κάθε πελάτης της εταιρείας που έχει τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θα ενημερωθεί ξεχωριστά.

Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές COSMOTE σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ. Τα νέα πακέτα θα κάνουν ακόμα πιο προσιτές τις υψηλές ταχύτητες.

Το δίκτυο σταθερής του Ομίλου ΟΤΕ σήμερα

Με τεχνολογίες αιχμής, όπως το Fiber to the Home και το 5G, ο Όμιλος ΟΤΕ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, ανοίγοντας απεριόριστες δυνατότητες και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Έχοντας δεσμευτεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, το COSMOTE Fiber, το οποίο έχει:

  • Μήκος: 45.000χλμ.
  • Ενεργές καμπίνες: 16.400
  • Κάλυψη (καμπίνες και ΑΚ): 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά & επιχειρήσεις
  • Ταχύτητες: έως 200 Mbps

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται το δίκτυο FTTH της εταιρείας. Σήμερα, δίνει πρόσβαση σε εγγυημένες υπερυψηλές ταχύτητες έως 200Mbps σε περίπου 560.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα δίκτυα πρόσβασης υποστηρίζονται από το υπερσύγχρονο δίκτυο κορμού του ΟΤΕ, που αποτελείται εξ' ολοκλήρου από οπτικές ίνες εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Το μήκος τους ξεπερνά τα 35.000 χιλιόμετρα πανελλαδικά, ενώ οι βασικοί κόμβοι του δικτύου συνδέονται μεταξύ τους με πολλαπλά κυκλώματα των 10, 100 και 400 Gbps. Στο δίκτυο κορμού εντάσσονται και τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν τις νησιωτικές περιοχές με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα διεθνή δίκτυα της OTEGlobe, στα οποία περιλαμβάνεται το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών στην Ευρώπη μήκους άνω των 20.000 χιλιομέτρων.