Θετική έκβαση είχε η επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των επιχειρήσεων, στις υποδομές και στις συνδυασμένες μεταφορές.

Ο κ. Σπίρτζης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των επαφών του είχε συναντήσεις στο State Department με τον εκτελούντα χρέη βοηθoύ του υπουργού Εξωτερικών για Οικονομικές και Υποθέσεις Επιχειρήσεων Brian McFeeters, στον Λευκό Οίκο με τον αναπληρωτή βοηθό του Αμερικανού Προέδρου για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Everett Eissenstat, με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και με γερουσιαστές στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα με τους John Sarbanes, Gus Bililakis και Dina Titus. Συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και με το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την προώθηση και ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανών σχέσεων, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των επιχειρήσεων, όσο και στις υποδομές και τις συνδυασμένες μεταφορές.

Δεδομένου ότι υπήρξε απόλυτη ταύτιση ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καθώς είναι εμφανές ότι πετυχαίνει τους στόχους και είναι ορατή η οριστική απομάκρυνση από την κρίση, οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην ενίσχυση της παρότρυνσης προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στα θέματα που αφορούν στις υποδομές, στις συνδυασμένες μεταφορές, στα εμπορευματικά κέντρα, στην ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών, καθώς και στη λειτουργία και την ασφάλεια τους.

Στην Παγκόσμια Τράπεζα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με την εκτελούσα χρέη αντιπροέδρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διευθύντρια για τη Στρατηγική και τις Επιχειρήσεις Αnna Bjerde, καθώς και συσκέψεις με σειρά επιτελικών στελεχών για τη συνεργασία και παροχή τεχνογνωσίας σε έργα υποδομών στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα των συναντήσεων ήταν στο άμεσο μέλλον αρμόδιο κλιμάκιο να επισκεφθεί την Αθήνα.

Επιπλέον, συζητήθηκε η υλοποίηση της συμφωνίας με τη Βουλγαρία, για τη σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε. Ο υπουργός Υποδομών εξέφρασε την επιθυμία της χώρας μας για συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα στο συγκεκριμένο έργο, έπειτα από συνεννόηση και τη σύμφωνη γνώμη της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες με τους γερουσιαστές-μέλη του Ελληνικού Caucus, αλλά και της Επιτροπής Μεταφορών, που πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό κλίμα, εστιάστηκαν στην ανάγκη στήριξης των επενδύσεων, καθώς και στην ενεργοποίηση της ελληνικής ομογένειας.

Τέλος, στις συναντήσεις με επιχειρηματίες στο Εμπορικό Επιμελητήριο συζητήθηκαν πολλές δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασιών. Οι επαφές συνεχίζονται με σημερινή συνάντηση του κ. Σπίρτζη με την υπουργό Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών Elaine L. Chao.