Με αρκετούς διαγωνισμούς να είναι σε εξέλιξη προχώρησε η έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. 

Υπάρχει ένα δυναμικό πρόγραμμα και παρά την πανδημία που έχει δημιουργήσει θέματα (όπως για παράδειγμα την περίπτωση του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος) ή άλλοι παράγοντες που μπλοκάρουν διαγωνισμούς (όπως της ΔΕΠΑ). Αρκετές ιδιωτικοποιήσεις έχουν προχωρήσει και υπάρχει ένας καλός βηματισμός και σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον όπως στην περίπτωση των περιφερειακών λιμανιών και του “Μικρού Ελληνικού” στις Γούρνες.

Το Ελληνικό

Στην κορυφή του προγράμματος φυσικά είναι το Ελληνικό που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κλείσει μέσα στο καλοκαίρι (ο Οδυσσέας Αθανασίου το οριοθέτησε στις 7 εβδομάδες στο πρόσφατο συνέδριο των Δελφών). Το οικονομικό κλείσιμο αυτού του μεγάλου διαγωνισμού θα σημάνει και την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου εγχειρήματος από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.

Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΤΑΙΠΕΔ και LAMDA με την οποία οριστικοποιήθηκε η συμφωνία επί του διαγράμματος διανομής. Στις 09/03/2021 υπογράφτηκε η Σύμβαση Διανομής και σύστασης δικαιώματος επιφανείας και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 26/03/2021 (ν.4787/2021).

Επίσης οριστικοποιήθηκε η Σύμβαση Παραχώρησης για τις πρόδρομες εργασίες που αναμένεται μαζί με την έγκριση του Ελεγκτικού για το καζίνο. Υπάρχουν ως εκκρεμότητες δύο αποφάσεις του ΣτΕ. Απομένει επίσης η ολοκλήρωση μετεγκαταστάσεων δημοσίων χρηστών, η μεταβίβαση/ εισφορά εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.) και η υπογραφή και Κύρωση Σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Εγνατία Οδός

Στο μέτωπο της Εγνατίας Οδού αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο παράλληλα τρέχει από το ΤΑΙΠΕΔ η αξιολόγηση των νομιμοποιητικών εγγράφων από συμβούλους ώστε εφόσον υπάρξει το πράσινο φως, να υπάρξει σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, να ανοίξουν αποτιμήσεις και οι οικονομικές προσφορές και να αναδειχθεί ο ανάδοχος της μεγάλης ιδιωτικοποίησης. Εδώ έχουμε την μονομαχία δύο σχημάτων που συμμετέχουν κορυφαίοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Vinci, η ΑΒΑΞ, η Mytilineos και η Egis.

Τα περιφερειακά λιμάνια

Σε εξέλιξη είναι οι διαγωνισμοί για τα Λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας ενώ έχει προγραμματιστεί και για το Ηράκλειο (για τις 30 Ιουλίου). Το ενδιαφέρον είναι σημαντικό τέσσερα επενδυτικά σχήματα στην Αλεξανδρούπολη, πέντε στην Καβάλα και εννέα στην Ηγουμενίτσα.

Το Ταμείο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Αναμονή απόφασης ΥΠΕΘΑ σχετικά με την ανάπτυξη ναυστάθμου στο λιμάνι (ακριβής προσδιορισμός έκτασης) για τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης.

Στις 30/03/2021 έγινε η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που θα προχωρήσουν στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Η διερεύνηση αυτή αφορά στην παρούσα στιγμή την μαρίνα για MegaYacht και την μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.

Μικρό Ελληνικό

Για το Μικρό Ελληνικό στις Γούρνες Ηρακλείου έχει γίνει η έγκριση του σχεδίου ΠΔ ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ και ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021. Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ Π.Δ. ΕΣΧΑΔΑ ενώ καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών είναι η 15η Ιουλίου 2021.

Νέοι διαγωνισμοί

Στον υπό διαμόρφωση διαγωνισμό για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, έχουν προσληφθεί οι χρηματοοικονομικοί συμβούλου και ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μαρίνες

Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβαστεί το δικαίωμα Παραχώρησης Χρήσης και Εκμετάλλευσης 17 μαρίνων ανά την Χώρα με σκοπό την αξιοποίησή τους. Σε φάση εκκίνησης είναι ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα Θεσσαλονίκης στην Αρετσού. Προετοιμάζεται νέο Master Plan για το σύνολο του Λιμανιού και της Μαρίνας Τούρλου στη Μύκονο με παράλληλη αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου παραχώρησης. Μέσα στον Ιούνιο προετοιμάζεται η έναρξη του διαγωνισμού για τη Μαρίνα Αργοστολίου και η Δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Μαρίνα Ζακύνθου και τη Μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου. Για τη Μαρίνα Ιτέας αναμένονται δεσμευτικές προσφορές την Τρίτη 18 Μαΐου 2021.

Εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης εξετάζονται για την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ.

Πηγή: ypodomes.com

 

ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση ημερομηνίας e-auction για δυο ακίνητα

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για το e-auction δύο ακινήτων.

Συγκεκριμένα αφορά:

  • Παραθαλάσσιο οικόπεδο 149.734 m2 στη Νέα Ηρακλείτσα Ν. Καβάλας
  • Γεωτεμάχιο 168.508 m2 στη Σαμπάριζα Ερμιόνης Ν. Αργολίδας

Η νέα προθεσμία υποβολής Δικαιολογητικών Συμμετοχής και Πρώτης Προσφοράς είναι η Τρίτη, 1 Ιουνίου 2021.