Αρνητικά καθαρά αποτελέσματα, ήτοι ζημιές 6,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε στο α’ τρίμηνο του 2021 η Lamda Development  έναντι κερδών 1,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων της LAMDA Development The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos κατά το μεγαλύτερο διάστημα του α’ τριμήνου 2021, η νομοθετικά προβλεπόμενη παροχή μειώσεων στα μισθώματα των καταστηματαρχών/μισθωτών και τα περιοριστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων της εταιρείας.

Η επίπτωση για το α’ τρίμηνο 2021, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,017 ευρώ ανά μετοχή.

Παρά τις πρωτόγνωρες αντίξοες συνθήκες, η μέση πληρότητα των Εμπορικών Κέντρων παρέμεινε αμετάβλητη σε περίπου 99%. Δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών κέντρων κατά το μεγαλύτερο διάστημα του α’ τριμήνου 2021, σε αντίθεση με την αναστολή λειτουργίας μόνο κατά τον μήνα Μάρτιο στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, η σύγκριση των βασικών δεικτών των εμπορικών κέντρων για το α’ τρίμηνο 2021 έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020, πέρα από πρακτικά δυσχερής καθίσταται ουσιαστικά και άνευ αντικειμένου.

Συνεπώς η σύγκριση των βασικών δεικτών δεν μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία. Υπενθυμίζει επίσης ότι εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, διαπραγματεύτηκε νέες ή προχώρησε σε ανανεώσεις συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας με οικονομικούς όρους που ίσχυαν προ της κρίσης της πανδημίας, διατηρώντας έτσι σταθερή την αξία των εμπορικών κέντρων.

Εξελίξεις σχετικά με το έργο του Ελληνικού

Αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και την πλήρωση των σχετικών συμβατικών αιρέσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να μεταβιβαστούν οι μετοχές της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. στη LAMDA Development, την 21.05.2021 κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου αναφορικά με την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου συνιστά το δεύτερο σημαντικό βήμα για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του Μητροπολιτικού Πόλου (σε συνέχεια του πρόσφατου νόμου Ν.4787/2021 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση Διανομής - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας επί του Μητροπολιτικού Πόλου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ). Υπενθυμίζεται ότι με την κύρωση της εν λόγω Σύμβασης θα αποδοθεί στην Εταιρεία, με την ολοκλήρωση της απόκτησης των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., η πλήρης κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του 30% της έκτασης της παράκτιας ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας, ήτοι περίπου 1.800 στρέμματα συνολικά, καθώς και το δικαίωμα επιφανείας της υπόλοιπης έκτασης για 99 χρόνια, εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων.

Σχετικά με τις εκκρεμότητες περί δασικών θεμάτων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις αποφάσεις της (υπ’ αρ. 666-667/2021), που εκδόθηκαν σε συνέχεια απάντησης σειράς προδικαστικών ερωτημάτων, απέρριψε αιτήσεις ακύρωσης τρίτων ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες οι τελευταίοι είχαν ισχυριστεί ότι τμήματα του Μητροπολιτικού Πόλου είχαν δασικό χαρακτήρα. Οι σχετικές αποφάσεις είναι κομβικής σημασίας καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τελεσίδικα ότι στο Ακίνητο δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις

Πηγή: naftemporiki.gr