«Αυτό που θέλω να συγκρατήσετε, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται», προειδοποίησε ο  Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.

Ανέφερε, ότι οι κοινωνίες στην Ευρώπη  «αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην απανθρακοποίηση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό».

«Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά, λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο, λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας: «Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας. Τώρα στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στην ΕΕ ότι χρειάζονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσης αερίου; Τώρα το αποφασίσαμε; Τι έχει συμβεί: Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (μπαίνεις σε μαύρη λίστα των επενδυτών αν ασχολείσαι) και τώρα λέμε δεν έχει φυσικό αέριο γιατί έχει κρύο;  Πρώτη φορά έχει κρύο;»

Επίσης, Υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο καυσίμων, το πετρέλαιο είναι πιο «εύκολη περίπτωση» γιατί υπάρχει σε αφθονία. Στο φυσικό αέριο υπερβάλλουσες ποσότητες έχει μόνο η Ρωσία.

Για τον πληθωρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, εξήγησε: «Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τύπωσαν πολλά λεφτά που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας, που ήταν στο μηδέν ή στο μείον λόγω Covid. Και οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή, ακόμα και αυτές που είχαν μηδενικά περιθώρια.

Όταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι η Covid-19 υποχωρεί, ένιωσε και την ανάγκη να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία».

«Η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ σύντομα», εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος. «Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε, αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ είναι το ενεργειακό πρόβλημα», είπε.  Όσον αφορά την ικανότητα της χώρας να αντλήσει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο επιχειρηματίας εξέφρασε την άποψη  ότι αυτός που έχει το know how για να διαχειριστεί τα κεφάλαια είναι οι τράπεζες. «Αν ρωτάτε το εάν η ελληνική διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. σε 4-5 χρόνια, η απάντηση είναι «όχι, όχι όπως είναι», δήλωσε.

Ευ. Βενιζέλος: Να είμαστε έτοιμοι για πρωτοφανείς καταστάσεις

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Το διεθνές οικονομικό τοπίο επηρεάζεται πολύ από πολιτικούς παράγοντες, από τη γεωστρατηγική (σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κ.λπ.). Αυτό συνδέεται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τις τιμές στην ενέργεια. Πάντα με διακατέχει ο φόβος μιας νέας «Ντουβίλ».

«Χρειαζόμαστε μια νέα παγκόσμια σύμβαση που θα αφορά το ‘μπαλόνι’ που έχει δημιουργηθεί από τις κεντρικές τράπεζες», εκτίμησε. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να υιοθετήσει τη λέξη «κούρεμα» για τα χρέη. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το "κούρεμα" δεν ακούγεται ευχάριστα, είναι μια απειλή που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις αποδόσεις και τα επιτόκια μιας χώρας. Χρειάζονται πιο κομψά, πιο υπαινικτικά μέσα για να διαχειριστεί η παγκόσμια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες αυτό το φαινόμενο», επεσήμανε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να έχουμε βασική επιδίωξη να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος επεσήμανε ότι το 2012 κάναμε ένα «υβριδικό δημόσιο χρέος», που σε μεγάλο βαθμό είναι εκτός αγορών.

Για την ενεργειακή κρίση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγοι για  δύσκολο χειμώνα. Επεσήμανε ότι πρέπει να εξομαλυνθεί η σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία. Η ΕΕ πρέπει να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες για προμήθεια και αποθήκευση.

Β. Ψάλτης: Δεν είναι δεδομένη η ανάπτυξη V

Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank επεσήμανε ότι εδώ που βρισκόμαστε, δεν είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη θα είναι τύπου V.

Στους κινδύνους προσέθεσε την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Ακόμα αναφέρθηκε στον κίνδυνο «του μεταρρυθμιστικού έργου», αν και βλέπουμε θετικά σημεία ως προς τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας (κίνητρα για συγχωνεύσεις κ.λπ.).

Ο CEO της Alpha Βank αναφέρθηκε και στον κίνδυνο της «δημοσιονομικής χαλάρωσης». Επεσήμανε ότι το ελληνικό χρέος έχει μεγάλη ωρίμανση και σε ποσοστό 80% ανήκει σε επίσημους δανειστές. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Μπορούμε να αισιοδοξούμε, αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο ότι υπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι»,  είπε.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το αν  δίνει το τραπεζικό σύστημα δάνεια. δήλωσε ότι έφτασε  η ώρα να είμαστε ειλικρινείς. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν στην κρίση, που άφησε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες. Δεν μπορούμε να μη σεβόμαστε τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης, γιατί διαφορετικά δεν σεβόμαστε τους αποταμιευτές μας. Καταλαβαίνω την πικρία όσων δεν έχουν δάνεια, αλλά υπάρχουν λόγοι. «Ας συμφωνήσουμε ότι οι τράπεζες είναι εδώ για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», είπε.