Δαπάνες ύψους 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία λιανικής της ΙΚΕΑ, η Ingka Group, έως το 2023 σε νέα και υφιστάμενα καταστήματα, προκειμένου να τα κάνει πιο φιλικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο Tolga Oncu, επικεφαλής λιανικής στον όμιλο Ingka, που κατέχει τα περισσότερα καταστήματα IKEA παγκοσμίως, ανέφερε στο Reuters ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν σε όλες τις περιοχές, αν και περίπου το ένα τρίτο προορίζεται για το Λονδίνο, για μια βάση δοκιμής για νέες μορφές καταστημάτων και για εγκαταστάσεις logistics.

«Το μεγαλύτερο μέρος θα δαπανηθεί στα υπάρχοντα καταστήματά μας, αφού μιλάμε για μετασχηματισμό και επανασχεδιασμό της χρήσης των τετραγωνικών μέτρων», είπε ο Oncu σε συνέντευξή του.

Τα τελευταία χρόνια, η Ingka έχει προσαρμοστεί στην αύξηση των διαδικτυακών αγορών αναπτύσσοντας μικρότερα καταστήματα, ανανεώνοντας τον ιστότοπό της και λανσάροντας μια νέα εφαρμογή καθώς και ψηφιακές υπηρεσίες.

Η αποστολή ηλεκτρονικών αγορών από τις αποθήκες των καταστημάτων εκτός πόλης θα σημαίνει ταχύτερες και φθηνότερες παραδόσεις, με χαμηλότερες εκπομπές, σε σχέση με τις αποστολές από τα κέντρα logistics, ανέφερε.

Το σχέδιο έρχεται καθώς πολλές επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις, τον υψηλό πληθωρισμό και την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος. Αλλά ο Oncu είπε ότι για την IKEA, το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΙΚΕΑ σημείωσε ζήτηση - ρεκόρ για τα έπιπλα σπιτιού σε μειωμένες τιμές, καθώς οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ενώ τα τελευταία τρία οικονομικά έτη, η Ingka έχει επενδύσει περίπου 2,1 δισ. ευρώ σε νέα και υπάρχοντα καταστήματα στις 32 αγορές της.