Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών, Nike, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (24/6), ότι εγκαταλείπει οριστικά τη ρωσική αγορά και πως δεν έχει πρόθεση να ανοίξει ξανά τα καταστήματά της, τα οποία έκλεισαν προσωρινά αρχικά, μετά δηλαδή τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Η Nike αποφάσισε να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά. Ως αποτέλεσμα, το Nike.com και η εφαρμογή Nike για κινητά δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα σε αυτήν την περιοχή. Τα καταστήματα Nike έκλεισαν πρόσφατα προσωρινά και δεν θα ανοίξουν ξανά» ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

Μετά τα McDonald's ή την Ikea, ακόμη μία διάσημη δυτική εταιρεία εγκαταλείπει τη ρωσική αγορά, έχοντας σπεύσει εκεί αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Nike δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους αυτής της απόφασης, αναφέροντας μόνο ότι «τον τελευταίο καιρό, δεν μπορεί να εγγυηθεί την παράδοση αγαθών σε Ρώσους αγοραστές».
Η Nike εξήγησε ότι, ως αποτέλεσμα, οι παραγγελίες ακυρώθηκαν και πως θα επιστραφούν τα χρήματα.

Στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Nike ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο και των 116 υποκαταστημάτων της στη Ρωσία.
Στις 25 Μαΐου, η Nike ανακοίνωσε την αναστολή των πωλήσεων ειδών της σε συνεργαζόμενα καταστήματα στη Ρωσία και τη διακοπή όλων των συνεργασιών.

Οι ρωσικές αρχές απάντησαν σε αυτές τις κλιμακωτές ανακοινώσεις, προειδοποιώντας τις εταιρείες με κρυφές απειλές εθνικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους, εάν αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν τη χώρα βιαστικά, χωρίς να σέβονται την εργατική νομοθεσία.

Τα εστιατόρια McDonald's αγόρασε Ρώσος επενδυτής. Ο τελευταίος άρχισε τον Ιούνιο να επαναλανσάρει μια αλυσίδα fast-food εκεί, με νέα χρώματα και νέο όνομα.

Στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης, οι Ρώσοι ζήτησαν επίσης μποϊκοτάζ προϊόντων από μεγάλες δυτικές μάρκες που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη χώρα, όπως η Apple ή η Chanel.