Η Ένταξη της τμηματοποιημένης Πράξης «Εκσυγχρονισμός των συρμών της Γραμμής 1 και ανάκτηση ενέργειας μέσω της αναβάθμισης 2 Υ/Σ έλξης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», υπογράφηκε σήμερα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Στο φυσικό αντικείμενο του προτεινόμενου έργου περιλαμβάνονται εργασίες για την αναβάθμιση 70 βαγονιών του τροχαίου υλικού που εκτελεί δρομολόγια κατά μήκος της γραμμής 1 Πειραιάς - Κηφισιά του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και την αναβάθμιση δύο υποσταθμών έλξης που τροφοδοτούν την εν λόγω γραμμή, με την εγκατάσταση συστημάτων ανάκτησης ενέργειας.

Το συνολικό κόστος της Πράξης ανέρχεται σε 94.193.335 ευρώ. Το επιλέξιμο ποσό της δημόσιας δαπάνης που αφορά στην Α’ Φάση ανέρχεται σε 12.300.000 €. Η Β΄ φάση θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών» 2021-2027. Η ανωτέρω πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Δικαιούχος του έργου είναι η ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 1/9/2022 και λήξης της συνολικής πράξης η 1/9/2025.

Το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για κρίσιμα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση των μεταφορών της χώρας μας βελτιώνοντας την ποιότητα του παρεχόμενου μεταφορικού έργου.