Σε συζητήσεις για την κατασκευή ενός ακόμη εργοστασίου μπαταριών στις ΗΠΑ, αξίας σχεδόν 4 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η Panasonic Holdings, προμηθεύτρια της Tesla.

Η Οκλαχόμα είναι μια πιθανή τοποθεσία για την κατασκευή του νέου εργοστασίου, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο το κλείσιμο της συμφωνίας, αναφέρει δημοσίευμα της WSL.

Οι κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, αυξάνουν τους όγκους παραγωγής και απαιτούν περισσότερες μπαταρίες από τους προμηθευτές καθώς προσπαθούν να μειώσουν τους χρόνους αναμονής για τα περιζήτητα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Η νέα μονάδα της Panasonic έρχεται θα προστεθεί στη έτερη μονάδα παραγωγής μπαταριών αξίας 4 δισ. δολαρίων που η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει να χτίσει στο Κάνσας.

Τον Απρίλιο, η Tesla ξεκίνησε να παραδίδει οχήματα από το νέο της εργοστάσιο στο Οστιν του Τέξας, συνεπώς το Κάνσας και η Οκλαχόμα αποτελούν βολικές τοποθεσίες για την κατασκευή του εργοστασίου.

Επιπλέον, η startup του κλάδου ηλεκτροκίνητων οχημάτων Canoo, η οποία πριν από έναν χρόνο αποκάλυψε συμφωνία με την Panasonic, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός εργοστασίου επίσης στην Οκλαχόμα.

Η Panasonic έχει δηλώσει πως μία από τις προτεραιότητές της είναι η εμπορευματοποίηση ενός νέου τύπου μπαταρίας μπαταριών ιόντων - λιθίου, που χαρακτηρίστηκε από τον Ελον Μάσκ «ως η πιο προηγμένη μπαταρία στον κόσμο».

Οι κυλινδρικές μπαταρίες 4680, που πήραν το όνομά τους από τη διάμετρο των 46 μιλιμέτρ και το ύψος των 80 μιλιμέτρ, είναι μεγαλύτερες και πιο ισχυρές από άλλες μπαταρίες που προμηθεύει μέχρι στιγμής η Panasonic στην Tesla. Οι δυο εταιρίες ανέφεραν πως η τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομία των ηλεκτρικών οχημάτων.

Εργοστάσια στις ΗΠΑ ανοίγουν και οι ανταγωνιστές της Panasonic. Η General Motors σε συνεργασία με τη νοτιοκορεάτικη LG Energy Solution Ltd. σχεδιάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών αξίας 2, 6 δισ. δολαρίων, στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν.