Η Gazprom δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του γιγαντιαίου κοιτάσματος Kovykta στην ανατολική Σιβηρία, το δεύτερο εξάμηνο του Δεκεμβρίου.

Το τεράστιο αυτό κοίτασμα είναι κρίσιμο για τα σχέδια του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού για να ενισχύσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα.

Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι βλέπει τον δείκτη αντικατάστασης των αποθεμάτων της να ξεπερνά το 100% φέτος, κάτι που υποδηλώνει ότι θα προσθέσει περισσότερα αποθέματα από όσα θα έχει εξαντλήσει σύμφωνα με το Reuters.

Τι είναι το κοίτασμα Kovykta
Το κοίτασμα Kovykta είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Σιβηρία της Ρωσίας και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Ιρκούτσκ.

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1987 και την 1η Μαρτίου 2011, η Gazprom αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της Rusia Petroleum, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων για το κοίτασμα Kovykta, για 711 εκατομμύρια δολάρια.

Το κοίτασμα αναπτύχθηκε από τη Rusia Petroleum, το 62,9% της οποίας ανήκει στην TNK-BP και το 24,99% ανήκει στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας OGK-3.

Το κοίτασμα Kovykta θεωρείται ότι θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα και την Κορέα. Συμφωνίες που υπέγραψε η Rusia Petroleum με την China National Petroleum Corporation και την Kogas στις 2 Νοεμβρίου 2000, αναφέρουν πως η ​​ετήσια εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Κίνα και την Κορέα θα είναι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) και 10 bcm, αντίστοιχα

Το κοίτασμα Kovykta θα συμβάλει επίσης στην αεριοποίηση της Περιφέρειας Ιρκούτσκ, που υλοποιείται από την εταιρεία φυσικού αερίου OAO East Siberia, μια κοινοπραξία της Gazprom και της Διοίκησης της Περιφέρειας Ιρκούτσκ.