Η Novartis θα περικόψει έως και 400 θέσεις εργασίας στην Ιρλανδία, ή περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της. H κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ήδη ανακοινωθέντος προγράμματος αναδιάρθρωσης που συνολικά θα στοιχίσει 8.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός ξεκαθάρισε από τον Ιούνιο ότι στοχεύει στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2024 και θα μειώσει το συνολικό εργατικό δυναμικό κατά 100.000 άτομα ή περίπου 7,4% Αυτήν τη στιγμή απασχολεί 1.500 άτομα στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων 1.000 στο Δουβλίνο που παρά τις περικοπές «θα συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο».

«Η Ιρλανδία είναι μια σημαντική τοποθεσία για τη Novartis λόγω του μοναδικού της οικοσυστήματος με υψηλά εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο και προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό, το οποίο είναι κρίσιμο στον φαρμακευτικό τομέα της γνώσης, υψηλής επιστήμης», υπογράμμισε η Novartis σύμφωνα με το Reuters.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας μεταξύ των πολυεθνικών στην Ιρλανδία εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ρίχνοντας το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλό σχεδόν 21 ετών στο 4,3% και διασφαλίζοντας την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη παρά την πληθωριστική λαίλαπα.