Μπορεί απόψε η Amazon.com να ανακοίνωσε τα πρώτα της κέρδη -σε επίπεδο τριμήνου- για φέτος, ωστόσο προέβλεψε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη της περιόδου των εορτών θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης του cloud επιβραδύνθηκε, με αποτέλεσμα η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού να κάνει μεγάλη βουτιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Wall Street.

Αναλυτικότερα, η Amazon κατέγραψε κέρδη 2,87 δισ. δολαρίων ή 28 σεντς ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο, από 31 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και μετά από προσαρμογή στο σπλιτ μετοχών 20 προς 1. Τα έσοδά της αυξήθηκαν στα 127,1 δισ. δολάρια, από 110,8 δισ. δολάρια -ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 22 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις 127,39 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την FactSet. Η μετοχή της Amazon αντέδρασε με βουτιά σχεδόν 20%, που ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η Amazon είχε ανακοινώσει ζημιές τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην κατρακύλα που σημείωσε, μετά την IPO, μία από τις επενδύσεις της: η Rivian Automotive. Ωστόσο, η εταιρεία έψαχνε και τρόπους να μειώσει τα κόστη της μετά τις μεγάλες δαπάνες που έκανε τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας για να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση για το διαδικτυακό της κατάστημα αλλά και τα προϊόντα cloud computing της Amazon Web Services (AWS).

Στο τελευταίο τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της μονάδας cloud computing επιβραδύνθηκε στο 27,5%, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό επέκτασης από τουλάχιστον το 2014, το έτος που η Amazon άρχισε να ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της AWS ανήλθαν στα 20,5 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της StreetAccount τα τοποθετούσαν στα 21,1 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η AWS αντιπροσωπεύει σήμερα το 16% των συνολικών εσόδων της Amazon.

Το πλήγμα της Rivian
Η μετοχή της Amazon έχει υποστεί απώλειες καθώς «υποφέρει» από τη σύγκριση με το εξαιρετικά γενναιόδωρο προηγούμενο έτος, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στο «εορταστικό» δ' τρίμηνο, λόγω της σύγκρισης με τα κέρδη ύψους σχεδόν 12 δισ. δολαρίων από την επένδυσή της στην Rivian, η οποία έχει δει την τιμή της να υποχωρεί κατά περισσότερο από 50% από το επίπεδο της IPO. Στα σημερινά μεγέθη, η Amazon προβλέπει ότι τα λειτουργικά κέρδη του δ' τριμήνου θα είναι από μηδενικά έως 4 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις της την περίοδο των εορτών θα ανέλθουν μεταξύ 140 και 148 δισ. δολαρίων, την ώρα που οι αναλυτές αναμένουν λειτουργικά κέρδη 5,05 δισ. δολαρίων και έσοδα 155,09 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Amazon έχει υποχωρήσει 33,5% μέχρι στιγμής φέτος.