Τα τελευταία χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Την ημέρα του Black Friday, μάλιστα, αυτό έχει την τιμητική του, καθώς δεν είναι μικρή η μερίδα των καταναλωτών που προτιμά τις ηλεκτρονικές αγορές έναντι των αγορών σε φυσικά καταστήματα. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την άνοδο, φυσικά, παίζει η πανδημία του COVID-19.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι ορατός ακόμα και σήμερα, που η περίοδος των αλλεπάλληλων lockdowns ανήκει στο παρελθόν. Τι περιλαμβάνουν, λοιπόν, οι νέες συνθήκες στο λιανικό εμπόριο και τι σημαίνει όλο αυτό για την Black Friday;

Η επιρροή της πανδημίας στην Black Friday
Η ημέρα της Black Friday έχει καθιερωθεί ως η πλέον δημοφιλής μέρα για το λιανικό εμπόριο, με ιδιαιτερότητά της το χάος που επικρατεί στις αγορές – εξού και η ονομασία της.

Η έξαρση της πανδημίας του COVID-19 έκανε τις αγορές σε φυσικά καταστήματα αδύνατες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με την Black Friday, στην ουσία, να μεταφέρεται στον κυβερνοχώρο.

Ακόμα και σήμερα, με την αντιμετώπιση της πανδημίας να βρίσκεται σε πολύ καλύτερο στάδιο σε σχέση με όταν αυτή πρωτοεμφανίστηκε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τις ηλεκτρονικές αγορές την ημέρα του Black Friday, για να προστατεύσουν την υγεία τους.

black friday eshop
Οι αλλαγές στα ηλεκτρονικά καταστήματα
Η επέλαση της πανδημίας έκανε τους καταστηματάρχες να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της online παρουσίας των προϊόντων τους, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε καταναλωτή – είτε την ημέρα της Black Friday, είτε όχι.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των e-shops που έχουν δημιουργηθεί ανά τον κόσμο είναι εξωπραγματικός, ενώ πολλά από τα ήδη υπάρχοντα ηλεκτρονικά καταστήματα εκσυγχρονίστηκαν, ανανεώνοντας τις τεχνικές προδιαγραφές τους. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στα e-shops που σχετίζεται με την Black Friday, πάντως, είναι η Cyber Monday, η online επέκταση, δηλαδή, των προσφορών, τη Δευτέρα μετά την Black Friday.
Τα πλεονεκτήματα των online αγορών την ημέρα της Black Friday

Με την αντίστροφη μέτρηση για την Black Friday να έχει ξεκινήσει, διαβάστε μερικούς από τους παράγοντες για τους οποίους πολλοί καταναλωτές επιλέγουν τις online αγορές, ιδίως την ημέρα της Black Friday, αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο:

Η ποικιλία των προϊόντων είναι μεγαλύτερη online παρά στα φυσικά καταστήματα.
Στις online αγορές υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης τιμών, άμεσα και εύκολα.
Κάποιες φορές, οι εκπτώσεις και προσφορές που υπάρχουν online είναι μεγαλύτερες.
Όταν θέλεις να πετύχεις μία προσφορά, είναι πολύ πιο εύκολο να την προλάβεις online προτού αυτή εξαντληθεί.