Τα δεδομένα της εργασίας τα τελευταία χρόνια, έχουν μεταβληθεί πλήρως σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία του COVID-19. Μετά την υγειονομική, οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα των τελευταίων χρόνων, φαίνεται πως μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο κλίνει προς τις online θέσεις εργασίας.

Φαινόμενα όπως η εδραίωση της τηλεργασίας, η έξαρση του φαινομένου της σιωπηρής παραίτησης και η ανάπτυξη της κουλτούρας της εργασίας από οπουδήποτε, έχουν φέρει στο προσκήνιο την ιδέα των θέσεων εργασίας που απασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα online. Πώς ευνοούνται, λοιπόν, από την online εργασία οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες;

Οι online θέσεις εργασίας προτιμώνται από τους εργαζομένους
Δεν είναι λίγα τα επαγγέλματα που θεωρούνται οικονομικά περισσότερο συμφέροντα όταν παρέχονται online με τη μορφή ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών. Τα οικονομικά κίνητρα, όμως, δεν είναι τα μόνα που κάνουν τις online θέσεις εργασίας ελκυστικές για τους εργαζομένους. Τουναντίον, οι λόγοι για τους οποίους αυτές επιλέγονται είναι αρκετοί παραπάνω, με προεξέχοντες τους εξής:

Στην online εργασία, ο εργαζόμενος μπορεί να εργαστεί από οπουδήποτε.
Η online εργασία κάμπτει το εμπόδιο της απόστασης και σώζει στους εργαζομένους χρήματα από τη μετακίνησή τους.
Πολλές online θέσεις εργασίας δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις ως προς τον εξοπλισμό που απαιτείται για την πραγματοποίησή τους.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται online έχουν καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, πράγμα που αντικατοπτρίζεται στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ζωή τους.
online εργασιακό meeting

Η online εργασία ευνοεί τους εργοδότες
Η διατήρηση online θέσεων εργασίας, όμως, δεν είναι κάτι που επιζητούν μόνο οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως, για οικονομικούς και μη λόγους, η online εργασία είναι κάτι το οποίο ευνοεί σε μεγάλο βαθμό και τους εργοδότες. Πώς εξηγείται κάτι τέτοιο;

Η ισορροπία του προσωπικού χρόνου και των επαγγελματικών υποχρεώσεων των εργαζομένων αυξάνει την παραγωγικότητά τους και μειώνει τις αποχωρήσεις, γεγονός που ενισύχει το προφίλ μιας εταιρείας ως εργοδότη.
Απασχολώντας εργαζομένους online, οι εργοδότες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρουν το προσωπικό με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, τις τεχνικές δεξιότητες και τα απαραίτητα soft skills που αναζητούν.
Οι επιχειρήσεις μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα απασχολώντας προσωπικό σε online θέσεις.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται online πολλές φορές δεν τελούν υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, και επομένως κοστίζουν πολύ λιγότερο στους εργοδότες τους.
Δεν είναι τυχαίο πως, σε πολλές χώρες του κόσμου, η online απασχόληση δεν είναι απλώς μία από τις μελλοντικές τάσεις της εργασίας, αλλά μία ακόμα νομικά θεσπισμένη και προστατευμένη μορφή απασχόλησης.