Η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC Capital Partners’ Fund VII εκπληρώνοντας έτσι μια σημαντική Δέσμευση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. Πολύ μικρότερο και πέραν πάσης προσδοκίας το τελικό τίμημα.

Τελικά κ. Μυλωνά, όλα ο καλός ο μύλος τα αλέθει; Τα 900 ήταν λίγα, τα 800 ούτε λόγος, στοπ στα 600 υποτίθεται ότι είχατε βάλει και τελικά την πουλάτε στα 346,5 εκατ. και προφανώς είστε και ευχαριστημένος ή όχι; Όσο για τα υπόλοιπα 120 εκατ., ποσό που συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μόνο υπέρ σας δεν θα λειτουργήσει με τα καταστήματα που έχουν απομείνει στο δίκτυό σας. Ελπίζω οι...πανηγυρισμοί σας, τουλάχιστον να είναι διακριτικοί και όχι όπως αυτές των 200 χρόνων...

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90.01% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΓΑ «Η ΕΘΝΙΚΗ» (Εθνική Ασφαλιστική) στο CVC Capital Partners’ Fund VII.

Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού καθώς και την έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ. Η έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δόθηκε βάσει των όρων του Πλαισίου Συνεργασίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής φέρνει την ΕΤΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των Δεσμεύσεων που ανέλαβε στα πλαίσια του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήψη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ το 2012.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη θυγατρική της Εθνικής τράπεζας, αλλά και η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Με βάση τα αποτελέσματα του 2020 τα ασφάλιστρα της Εταιρείας ανήλθαν στα 670 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 10% συγκριτικά με το 2019. Η υποχώρηση οφείλεται στη μείωση που είχαν οι πωλήσεις του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, του οποίου η παραγωγή υποχώρησε κατά 48% – από 216 εκατ. ευρώ σε 112 εκατ. ευρώ – και είναι αποτέλεσμα κυρίως της πτώσης των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού δικτύου, το οποίο υπολειτουργούσε λόγω της πανδημίας. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 21% στον κλάδο ζωής, στο 7%, περίπου, στον κλάδο αυτοκινήτου, στο 18,6% στον κλάδο πυρός και στο 12,4% στους λοιπούς κλάδους. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της αποτελεί η ασφάλιση υγείας και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, τα ασφάλιστρα από τα νοσοκομειακά προγράμματα ανήλθαν σε 163 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα του 2020 η Εταιρεία παρουσίασε υψηλή κερδοφορία που άγγιξε τα 82 εκατ. ευρώ προ φόρων, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους προσεγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ.  Τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής παρουσίασαν άνοδο κατά 158 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 και ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά 131%-171% τον αναγκαίο δείκτη φερεγγυότητας, χωρίς ή με τη χρήση μεταβατικών μέτρων. Η ενίσχυση των κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα της κερδοφορίας, αλλά και των αποτιμητικών κερδών ύψους 125 εκατ. ευρώ από επενδυτικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και ξένα κρατικά ομόλογα των διαθεσίμων προς πώληση τίτλων. 

Από την πλευρά του CVC η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας συνιστά στρατηγικό στόχο της θέσης του στη χώρα μας, στην οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια με την εξαγορά της Vivartia, τις εξαγορές στον χώρο της υγείας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας καθώς και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της skroutz.gr 

Το CVC αποτελεί από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως και σύμφωνα με στοιχεία από το CB Insights, οι επενδύσεις του σημείωσαν ρεκόρ 5ετίας το 2020,  καταγράφοντας αύξηση κατά 24% και φθάνοντας τα 73,1 δισ. δολάρια παγκοσμίως έναντι 59,1 δισ. δολάρια το 2019. Σύμφωνα με ανάλυση του CB Insights, πρόκειται για το υψηλότερο ύψος επενδύσεων που πραγματοποίησε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο (venture capital) τα τελευταία χρόνια καταρρίπτοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ. Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν το 2020 με την υποστήριξη CVC μειώθηκαν από το ρεκόρ των 3.416 το 2019 σε 3.359 το 2020. Η μέτρια πτώση κατά 1,7% σε ετήσια βάση οφείλεται σε μια επιβράδυνση των επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμφωνίες εξαγορών μειώθηκαν κατά 5% από τα επίπεδα του 2019 για να ανακάμψουν ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2020 κατά τη διάρκεια του οποίου αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Πηγή: moneyreview.gr