Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου MYTILINEOS, όπου αποφασίστηκε η διανομή καθαρού μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, είπε ενδιαφέροντα πράγματα για το παρόν και το μέλλον της επιχείρησης, αλλά και την επιχειρηματική - επενδυτική κατάσταση της χώρας.

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε την 24η Ιουνίου 2019, αποφάσισε μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος ανερχόμενο στο ποσό των τριάντα έξι λεπτών του ευρώ (€0,36)ανά μετοχή και μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 10%, σύμφωνα με το άρθρο 65 ν. 4603/2019,το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή θα ανέρχεται τελικά σε τριάντα λεπτά του ευρώ και είκοσι τέσσερα εκατοστά του λεπτού (0,324€).Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 26ηΙουνίου 2019και η διαδικασία καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την 2α Ιουλίου 2019.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο τζίρος θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2018 κυμάνθηκε στο 1,5 δισ. Επιπροσθέτως, όπως είπε, για το β’ εξάμηνο προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.

Όσον αφορά τις επενδύσεις του ομίλου, δήλωσε πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο το οποίο, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της εισηγμένης, θα είναι μεγαλύτερης ισχύος από τα 665 MW και σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου μεγάλου εργοστασίου αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, το οποίο, είπε, «είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα την τελευταία πεντηκονταετία, καθώς μόνο η οικονομικοτεχνική μελέτη θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και η επένδυση συνολικά θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το επόμενο διάστημα ο όμιλος θα είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων παικτών στα αιολικά πάρκα, ενώ εξαιρετικής σημασίας είναι η δήλωσή του πως πλέον έχει απομακρυνθεί το θέμα της μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό.

Γενικότερα για τη χώρα, ανέφερε πως εύχεται να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να συνεχίσει η Ελλάδα να επανέρχεται στην κανονικότητα, ενώ εκτίμησε δε ότι μέχρι τέλος του έτους εάν δεν υπάρξουν σοβαρά λάθη ή εξαιρετικά αρνητικές διεθνείς συγκυρίες τότε θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και θα φτάσουμε σε investment rate, που έχει ήδη προεξοφληθεί εν μέρει από το χρηματιστήριο. 

Για την αγορά ηλεκτρισμού ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς τη ΔΕΗ, συμπληρώνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις μεγαλώνουν την ευθύνη όσων θα πάρουν τις αποφάσεις. Εξέφρασε αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της επένδυσης στην Πτολεμαΐδα, τόνισε ότι χρειάζονται μια σειρά από αποφάσεις με διακομματική συναίνεση και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός όλων των κομμάτων για την εταιρεία. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την έκθεση της ΔΕΗ στο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ εκτίμησε ότι η λιγνιτική αποεπένδυση μπορεί να προχωρήσει μόνο με βιομηχανικούς καταναλωτές που έχουν εξασφαλισμένη αντιστάθμιση (αποζημίωση) για τους ρύπους. Ταυτόχρονα για την αγορά αερίου και την πώληση της ΔΕΠΑ τόνισε ότι έχει παρουσιάσει καθυστέρηση και το εγχείρημα κινδυνεύει να στραβώσει. Τόνισε ωστόσο ότι η Mytilineos έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της αγοράς και έχει ήδη μερίδιο 35%. 

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε γνωστό ότι αλλάζει η ονομασία της εταιρείας και από ελληνικούς χαρακτήρες (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) μετονομάζεται σε MYTILINEOS με λατινικούς χαρακτήρες λόγω της μεγάλης διεθνούς παρουσίας της εταιρείας στο εξωτερικό.