Τις απόψεις του για την βιομηχανική επανάσταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις νέες τεχνολογίες μοιράστηκε, μιλώντας, στο  συνέδριο του ΣΕΒ για την 4η βιομηχανική επανάσταση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS και αντιπρόεδρος του, Συνδέσμου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η χώρα έχει χάσει την 3η βιομηχανική επανάσταση και δεν πρέπει να χάσει και την τέταρτη. Σημείωσε ότι "σε μια χώρα που άγγιξε αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία, η ισορροπία ανάμεσα στο μέγιστο αυτοματισμό και την απασχόληση είναι στοίχημα. Αρκεί να μην αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες ως εχθρό".

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σταθούν στα πόδια τους. "Αν το πρόβλημα είναι να πληρώσεις μισθούς στο τέλος του μήνα, η ψηφιακή τεχνολογία πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Χρειάζεται χρόνος και πολλή βοήθεια από την Πολιτεία".

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκούς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητα, αδειοδοτική διευκόλυνση από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματισμού κλπ.

"Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά κι επιδοτείται σκανδαλωδώς", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο παράδειγμα των επιδοτήσεων της κινεζικής βιομηχανίας αλουμινίου για το οποίο τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σε πολλά σημεία δίκιο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί σοβαρή πρόκληση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.