Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Πού εστιάζει ανά δραστηριότητα και η δυναμική του ομίλου 

Εξελίξεις ανά δραστηριότητα:

(1) Κατασκευές – Σημαντικότερα έργα 

Ομαλά συνεχίζονται τα έργα που εκτελεί σήμερα η Intrakat, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κατασκευές οδικών αρτηριών, φράγματα και υδραυλικά έργα, τηλεπικοινωνιακά έργα, αεροδρόμια, κτιριακές υποδομές, νοσοκομεία, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περιβαλλοντικά έργα, κατασκευές σύνθετων τουριστικών, ξενοδοχειακών και οικιστικών υποδομών.

 - Το έργο της FRAPORT GREECE S.A. «Ανακαίνιση Υφιστάμενων Υποδομών, Μελέτη και Κατασκευή Επεκατ.τάσεων σε 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια (Cluster A + Cluster B) προϋπολογισμού € 357 εκατ.., βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πρώτη σημαντική φάση των μελετών και η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών όλων των έργων των αεροδρομίων. 

Η πρώτη σύμβαση αφορά στα 7 αεροδρόμια Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ζακύνθου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας και Ακτίου), ενώ η δεύτερη σύμβαση αφορά στα 7 αεροδρόμια Αιγαίου (Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Σκιάθου και Μυτιλήνης). Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 4 έτη. 

- Σε φάση ολοκλήρωσης κατά 50% βρίσκεται το έργο «Βελτίωση – αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 41,4 εκατ. ευρώ.

 - Έως τα τέλη του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο «Διάνοιξη σήραγγας στον ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη από το οροπέδιο Λασιθίου» προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ. 

- Ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο γραφείων διοίκησης της ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα, προϋπολογισμού μεγαλύτερου από 70 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό αποτελεί ένα πρωτοποριακό αρχιτεκατ.τονικά, τεχνολογικά και ποιοτικά κτίριο γραφείων.

Σε εξέλιξη οι εργασίες του έργου «Κατασκευαστικές εργασίες στο Νοσοκομείο του Shtip» στη F.Y.R.O.M., προϋπολογισμού € 29,2 εκατ.. και με διάρκεια κατασκευής 24 μήνες (+ 24 μήνες συντήρηση) για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας το οποίο χρηματοδοτεί και το έργο. 

- Εντός του 2018 η Εταιρεία ανακηρύχθηκε μειοδότης του έργου «Κατασκευή Τετραπλού Σιδηροδρομικού Διαδρόμου στο τμήμα "Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α) – Τρεις Γέφυρες με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων» για λογαριασμό της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. συνολικού προϋπολογισμού 66,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. 

- Εντός του 2018 ξεκίνησε η κατασκευή του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) 2ης Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας», για λογαριασμό του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού € 16,3 εκατ.. και διάρκεια κατασκευής 18 μήνες. 

- Εντός του 2018 η Εταιρεία ανακηρύχθηκε μειοδότης σε διάφορες εργολαβίες κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής ηλεκατ.τρικής ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού € 29,6 εκατ.. και αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. 

(2) Έργα ΣΔΙΤ 

- Επιτυχώς συνεχίζεται η λειτουργία και συντήρηση του έργου τηλεματικής «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφορικής Επιβατών και Διαχείρισης Στόλου» για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, με συνολική διάρκεια 10 έτη. 

- Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή από την Intrakat του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές "Λευκές" Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης - Αξιοποίησης των Υποδομών» για λογαριασμό της Κ.τ.Π., προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. και με διάρκεια λειτουργίας 15 έτη. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018, ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. 

- Ομαλή εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών του έργου «Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών – Φάση Β.ΙΙ» προϋπολογισμού 25,4 εκατ. ευρώ και με διάρκεια λειτουργίας 25 έτη. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά το πρώτο εξάμηνο του 2019 οπότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. 

(3) Real Estate

 - Εντός του 2018, μετά την ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασιών, αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στο διατηρητέο κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, στην Αθήνα, το οποίο έχει μισθωθεί για 20 έτη και θα ανακατασκευαστεί προκειμένου να λειτουργήσει ως Βoutique Hotel 45 δωματίων.

 - Στα τέλη του 2018, πρόκειται να ολοκληρωθεί ο συνολικός σχεδιασμός και οι μελέτες ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης ξενοδοχειακού resort 5* σε έκταση που κατέχει ο Όμιλος (περίπου 100 στρεμμάτων) στη Μύκονο, και η οποία θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με διεθνή στρατηγικό επενδυτή, εξειδικευμένο στον τομέα του Real Estate και στην ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. 

(4) Παραγωγή Ενέργειας

Συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά η ομαλή λειτουργία του Αιολικού Πάρκου ισχύος 21MW στη Βοιωτία, το οποίο προγραμματίζεται να επεκταθεί κατά 12MW επιπλέον μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αδειοδοτικής διαδικασίας. 

  • Η Intrakat εστιάζει στους τομείς των Κατασκευών και των ΣΔΙΤ /Παραχωρήσεων επενδύοντας σε συνεργασίες που διαθέτουν τεχνογνωσία στην κατασκευαστική αγορά, προσδοκώντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου στον χώρο. 
  • Όσον αφορά τους τομείς της Ενέργειας και του Real Estate, δεδομένης της ανάγκης εύρεσης και επένδυσης σημαντικών κεφαλαίων, ο Όμιλος Intrakat θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση-κατασκευή των έργων αυτών, ενώ οι επενδυτικές και χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλύπτονται από την μητρική Intracom Holdings. 

Η INTRAKAT μέσω του ανώτατου εργοληπτικού πτυχίο 7ης τάξης που κατέχει, συμμετέχει ανταγωνιστικά στις δημοπρασίες που διενεργούνται για την ανάληψη νέων δημοσίων ή ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων, προκειμένου να αυξήσει το ανεκτέλεστο που διαθέτει. Σημειώνεται ότι η Εταιρεία ανανέωσε στις αρχές του 2018 το εργοληπτικό πτυχίο της για μια ακόμη τριετία. 

Ο Όμιλος INTRAKAT υπέγραψε εντός του α΄ εξαμήνου 2018 νέες συμβάσεις ύψους 13,2 εκατ. ευρώ. Στις 30.06.2018 το ανεκατ.τέλεστο του Ομίλου ανερχόταν σε 422,9 εκατ. ευρώ. Πλέον του ποσού αυτού υφίστανται επιπλέον 127,3 εκατ. ευρώ. έργα στα οποία έχει μειοδοτήσει ο Όμιλος και αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υπογραφής τους. 

Κάλχας ο νεότερος