Σταθερά έσοδα για τον Όμιλο στα 908,6 εκατ. ευρώ, αύξηση προσαρμοσμένων κερδών, μείωση προσαρμοσμένου EBITDA κατά 0,9% λόγω Ρουμανίας, ισχυρές επιδόσεις σε σταθερή και κινητή στην Ελλάδα με αύξηση εσόδων κατά 1,7% κυρίως λόγω των υπηρεσιών δεδομένων, και έκτακτο μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το α' τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 10,7% σε 62,9 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2019. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις ανήλθαν σε 176,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,6%. Ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 35,6 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση 22 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2019 ήταν 732,2 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 2,1% σε σχέση με πέρσι».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εταιρεία, το α΄ τρίμηνο του 2019 τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε 697,0 εκατ. ευρώ Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κατά το τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση 1,2%, τροφοδοτούμενα από τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων, που ενισχύθηκαν κατά πάνω από 18%. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA σημείωσε αύξηση 1,5%, σε 284,4 εκατ.ευρώ , με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,8%.

Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, προσελκύοντας 54.000 καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο, αποτελώντας πλέον το 30,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ. «Στις 31 Μαρτίου 2019, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 14,4 χιλιάδες, αυξημένες κατά πάνω από 600 στο τρίμηνο. Οι πελάτες COSMOTE TV στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 540.000, αυξημένοι κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο εσόδων, ο ΟΤΕ πέτυχε ένα ακόμα τρίμηνο ανάπτυξης της τηλεόρασης, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, με ΟΤΤ προσφορές και αυξανόμενη «πειρατεία». Στην κινητή, η κίνηση δεδομένων συνέχισε να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, κυρίως λόγω της αύξησης των ενεργών πελατών, της μεγαλύτερης ζήτησης, αλλά και της αυξανόμενης διείσδυσης των smartphones» αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει πως το COSMOTE mobile app έχει ήδη προσελκύσει περίπου 2,4 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι επωφελούνται από όλο και περισσότερες λειτουργικότητες.

Στη Ρουμανία, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 4,4% το α' τρίμηνο του 2019, στα 216,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για την αναδιάρθρωση του κόστους, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το Β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε «Ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε θετικά το έτος, με ένα ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο. Με τις τάσεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν αντίστοιχες με αυτές του 2018 και παρά τη δραστηριοποίησή μας σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζουμε να σημειώνουμε θετικές επιδόσεις - τα έσοδά μας από υπηρεσίες λιανικής, σταθερής και κινητής, παρουσίασαν αύξηση σε όλους τους τομείς, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις μας στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στη Ρουμανία, βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης, μετά τις έκτακτες προβλέψεις στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το EBITDA του Ομίλου υποχώρησε ελαφρώς, καθώς οι σταθερές επιδόσεις στην Ελλάδα δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση στη Ρουμανία, αποτέλεσμα κυρίως της βάσης σύγκρισης με το α' εξάμηνο του 2018». Παρά τις καλές επιδόσεις μας, πρόσθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο, σε συνδυασμό με τη δύσκολη βάση σύγκρισης με πέρσι, ενδέχεται να δημιουργήσουν κάποιες διακυμάνσεις στα επόμενα τρίμηνα. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να μπούμε σε μια νέα φάση μετασχηματισμού, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακοποίηση για να μειώσουμε το κόστος μας στη σταθερή, να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προκλήσεις και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία, επισημαίνοντας πως τα καθαρά έσοδα από την πώληση της θυγατρικής σε συνδυασμό με τις ισχυρές ταμειακές ροές, που το α τρίμηνο ήταν σύμφωνες με τους στόχους που έχουμε θέσει, θα εξασφαλίσουν ικανοποιητική αμοιβή για τους μετόχους μας.