Σε ισχύ παραμένει ο σχεδιασμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει και ένα από τα εργαλεία χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου του ομίλου, ύψους περί τα τρία δισ. ευρώ.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως το ομολογιακό δάνειο θα εκδίδονταν μέσα στον Απρίλιο. Η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές μεταθέτει χρονικά την έκδοση, χωρίς να έχουν σταματήσει οι επαφές της διοίκησης του ομίλου με την επενδυτική κοινότητα καθώς και οι ενημερώσεις σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές των τελευταίων ημερών με επενδυτές, η διοίκηση υποστηρίζει πως το ομολογιακό θα εκδοθεί αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Ο επικεφαλής του ομίλου Γ. Περιστέρης υποστήριζε και στην πρόσφατη επιστολή προς το προσωπικό πως η διοίκηση «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το επενδυτικό πρόγραμμα» που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ καθώς «μόλις η κρίση δημόσιας υγείας ξεπεραστεί, θα κληθούμε όλοι μας, Πολιτεία, επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι, να υπερβάλουμε εαυτούς ώστε με έντονη και διαρκή προσπάθεια, ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις».

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσεγγίζει τα τρία δισ. ευρώ, με το 1,5 δισ. να αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την αποθήκευση ενέργειας, τα 300 εκατ. ευρώ την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT), ισχύος 660 MW, στην Κομοτηνή, και τα υπόλοιπα να συνδέονται με τις υποδομές.

Πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί και συμφωνία για την εξαγορά αδειοδοτημέων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων του ομίλου RF Energy, σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αναμένονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι δύο επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, όπως ο υβριδικός σταθμός Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των υποδομών, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει ουσιαστική εκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Η ΤΕΡΝΑ συμμετέχει, μαζί με την ινδική GMR Airports και το ελληνικό δημόσιο, στην εταιρεία διαχείρισης του νέου αεροδρομίου. Επιπλέον, αναμένεται και η ολοκλήρωση των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του βόρειου τμήματος του οδικού άξονα Ε65 (Αξονας Κεντρικής Ελλάδας). Αυτή την περίοδο κατασκευάζεται το νότιο τμήμα, ενώ έχει παραδοθεί και λειτουργεί το κεντρικό κομμάτι του οδικού δικτύου.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συμμετέχει στην κοινοπραξία υπό την αμερικανική Mohegan που έχει περάσει στο επόμενο στάδιο. Η Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που προωθεί το διαγωνισμό, αναμένει τις επόμενες κινήσεις (τυχόν προσφυγές) της αμερικανικής Hard Rock που αποκλείστηκε κατά το πρώτο στάδιο.

Πηγή: euro2day.gr