Αύξηση 6% κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ και διαμορφώθηκαν στα 207,9 εκατ. ευρώ έναντι 195,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται στο διάστημα αυτό κατά 3,3% στα 1,615 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος αναμένει ενίσχυση των εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας το 2021, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του COVID-19. Στα 550 εκατ. ευρώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις εφέτος.

Για το β' τρίμηνο, ο όμιλος εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 7,6% στα 106,5 εκατ. ευρώ από 99 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8% στα 827,4 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ,  Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε πως  «Ο Όμιλος OΤΕ κατέγραψε ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που επηρεάστηκε σημαντικά από την υγειονομική κρίση. Καταφέραμε να ενισχύσουμε τις επιδόσεις μας σε όλους τους κύριους δείκτες (KPIs) και τις γραμμές εσόδων. Τα έσοδα περιαγωγής άρχισαν να ανακάμπτουν, καθώς η τουριστική κίνηση σταδιακά αποκαθίσταται. Οι τάσεις βελτιώθηκαν και στην Ρουμανία, όπου λάβαμε υπό όρους έγκριση για την πώληση της Telekom Romania (Σταθερή).

Πετύχαμε σημαντική ενίσχυση του EBITDA τόσο στην Ρουμανία, όσο και στην Ελλάδα, καθώς και αύξηση των ταμειακών ροών. Η συνεχής ανάκαμψη και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας, η ποιότητα της τεχνολογικής μας υποδομής και η τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, αλλά και οι θετικές τάσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας για το 2021, καθώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση.»

Προοπτικές

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, μετά την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ο Όμιλος OΤΕ αναμένει ενίσχυση των εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας το 2021, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της Ελλάδας, ύψους €30,5 δισ., ένα σημαντικό βήμα για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση κρίσιμων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στη χώρα και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ο OΤΕ έχει την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την ψηφιακοποίηση της χώρας και να προσφέρει το τεχνολογικό υπόβαθρο που θα επιταχύνει τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Ο OΤΕ συνεχίζει να επωφελείται από την υπεροχή των δικτυών του, παρέχοντας ακόμη γρηγορότερες ταχύτητες στους πελάτες του. Η δυναμική ανάπτυξη των δικτύων FTTC/H και 5G αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον OΤΕ και του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Για το 2021, η Διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους €550 εκατ. περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επιπρόσθετα, την περίοδο 2018-2020, κατά την οποία εφαρμόζεται η Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους, λόγω των καλύτερων επιδόσεων των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους €80 εκατ., επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών το 2020 και το 2021, η Διοίκηση έκρινε σωστό να διατηρήσει αυτό το επιπλέον ποσό για το εγγύς μέλλον, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από τη νέα φάση της πανδημίας. Κατά το επόμενο έτος, και δεδομένου ότι το περιβάλλον που δραστηριοποιείται η εταιρεία θα επανέλθει σε κανονικές συνθήκες, η Διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021.