Ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλο ξένο οίκο προς την ελληνική εταιρεία και κατ' επέκταση για την ελληνική οικονομία και τις σοβαρές και με προοπτικές επιχειρήσεις, αποτελεί το πακέτο 4.500.000 μετοχών της Mytilineos που πέρασε στα 17 ευρώ, σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε ιστορικά υψηλή αποτίμηση των 2,55 δισ. της εισηγμένης, αφορούσε σημαντικό ποσοστό με τη συναλλαγή να ανέρχεται σε 76,5 εκατ. ευρώ και συμβαίνει σε μία συγκυρία που ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι και αναλυτές έδιναν ηχηρό μήνυμα στήριξης της εταιρείας και των προοπτικών της.

Το γεγονός πως το πακέτο αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ίδιες μετοχές (περί τις μισές εξ όσων είχε η εταιρεία), με αγοραστή μεγάλο ξένο οίκο, έρχεται μετά την αξιολόγηση της Fitch συνδυαστικά με το «Χρυσό Βραβείο» της Eco Vadis για τις επιδόσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Και είναι γνωστή η στροφή των hyper funds προς ομίλους, εταιρείες με έμφαση στα ESG κριτήρια.

Παράλληλα, η Edison δίνει τιμή-στόχο τα 27 ευρώ (περιθώριο ανόδου άνω του 60% από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά της μετοχής). Εστιάζει στον κομβικό ρόλο της εταιρείας στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και με σύντομο preview του «βλέπει» σημαντική αύξηση καθαρών κερδών, ακόμη και πάνω από τα 65 εκατ., για το πρώτο 3μηνο (θα ανακοινωθούν στις 4 Μαΐου), δηλαδή αύξηση που θα μπορούσε να ξεπεράσει το 75% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021.

Η ανάλυση στέκεται στα νέα υψηλά της μετοχής, με οδηγό την επίτευξη των στόχων για το πρώτο τρίμηνο και την πιθανή ένταξη της μετοχής στον MSCI. Για το 2022, η EDISON υπολογίζει EBITDA στα 518 εκατ. και καθαρά κέρδη πάνω από 270 εκατ. (αύξηση 110% σε σχέση με το 2020), με μερισματική απόδοση πέριξ του 4,5% (που φτάνει το 5,5%-6% το 2023-24).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Mytilineos στο «BB» με σταθερές προοπτικές, στέλνοντας όμως ταυτόχρονα ισχυρό «σήμα» για τις αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου, καθώς αναμένει άμεση και ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας του.