Το επενδυτικό πλάνο και τη στρατηγική του ομίλου για το επόμενο διάστημα ανέλυσε σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τις υψηλές επιδόσεις.

Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα επόμενα έτη τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου θα βελτιωθούν και προέβλεψε ότι το μέρισμα προς τους μετόχους το 2018 και 2019 θα αυξηθεί.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου είπε ότι είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα -ίσως μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο- μετά από την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε εκτενή αναφορά στην επένδυση που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου, τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται το εργοστάσιο και αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε όλοι σύντομα».

Εκτίμησε πως οι μονάδες αερίου κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι του λιγνίτη, για τον οποίο, όπως είπε, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα τα δυσβάσταχτα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, που έχουν αυξηθεί στα 13,5 ευρώ ανά τόνο, όταν το 2017 ήταν στα 5,6 ευρώ ανά τόνο.

«Η καρδιά των εξελίξεων στον ηλεκτρισμό βρίσκεται στις εκπομπές ρύπων», τόνισε και εκτίμησε ότι το απόλυτο πρόβλημα για το λιγνίτη είναι οι ρύποι.

Το φυσικό αέριο θα αναδειχθεί βασικό συμπληρωματικό καύσιμο

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο τα επόμενα χρόνια το φυσικό αέριο θα αναδειχθεί στο βασικό συμπληρωματικό καύσιμο. Υποστήριξε εξάλλου ότι η πρόταση της Μυτιληναίος για την εξαγορά της μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο είναι η μοναδική που μπορεί να σώσει το εργοστάσιο.

Όπως εξήγησε οι αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει η πρόταση, είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Αυτό δίνει πλεονέκτημα γιατί οι βιομηχανίες αυτές δεν πληρώνουν καθόλου ή πληρώνουν λίγο διοξείδιο του άνθρακα. Οι άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, προτείνουν κάτι άλλο, δηλαδή να πωλείται η ενέργεια στην αγορά. Αυτό δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχουν οι ρύποι, ενώ παράλληλα επηρεάζουν το market test για την πώληση της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, ανέφερε.

Στάσιμη η απελευθέρωση στη λιανική - Θα στηρίξουμε τη ΔΕΗ να σταθεί στα πόδια της

Για τις εξελίξεις στη λιανική αγορά ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη στασιμότητα που δείχνει η διαδικασία απελευθέρωσης, καθώς το μερίδιο των ιδιωτικών παρόχων έχει κολλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο 15%.

Η ΔΕΗ υπερασπίζεται το μερίδιό της και τους πελάτες της γιατί θέλει να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές και αυτό δεν έχει κάνει, εκτίμησε, με οικονομικά κριτήρια, ιδιαίτερα όταν η εταιρεία έχει να πληρώσει αυξημένα δικαιώματα ρύπων και την ίδια στιγμή δίνει έκπτωση 15%. Επανέλαβε ωστόσο ότι η ΔΕΗ περνά δύσκολες ώρες και πρέπει να στηριχθεί από όλη την αγορά για να σταθεί στα πόδια της, κάτι που θα πάρει χρόνο και προσπάθεια. Εμείς θα την υποστηρίξουμε τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Η Protergia αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά

Αναφερόμενος στο μερίδιο της Protergia ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε «αυτή τη στιγμή διαθέτουμε κάτι λιγότερο από 100.000 πελάτες και η εταιρία μας αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε μερίδιο επιθετική πολιτική και με μεγάλες εκπτώσεις, η πολιτική μας είναι μακροπρόθεσμη». Οι αποφάσεις μας θα ληφθούν μετά το market test και αφού ξεδιπλώσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας στην αγορά το επόμενο διάστημα, τόνισε.

Η κινεζική παραγωγή και όχι οι δασμοί το πρόβλημα για τις τιμές του αλουμινίου

Αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ και κατά πόσο επηρεάζονται οι τιμές του αλουμινίου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι δεν τον προβληματίζουν οι δασμοί, αλλά η κινεζική παραγωγή, καθώς αυτή πηγαίνει καλά και καθορίζει τις τιμές.

Τέλος του έτους η επενδυτική απόφαση για το εργοστάσιο της αλουμίνας

Για το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης στο εργοστάσιο αλουμίνας τόνισε ότι είναι ένα περίπλοκο έργο από τεχνικής και οικονομικής άποψης, όμως εκτίμησε ότι εντός του έτους θα ανακοινωθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

«Δουλεύουμε πάνω στο έργο, είναι καθ’ οδόν, απαιτεί τεχνικές μελέτες και μελέτη σκοπιμότητας. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε λάβει την επενδυτική απόφαση», σημείωσε.

Υπό εξέταση κατασκευαστικά έργα σε Βόρεια και Δυτική Αφρική

Σχετικά με τον κατασκευαστικό κλάδο, είπε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται έργα στην Βόρεια και Δυτική Αφρική, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετά έργα και έρχονται νέα και στην Ελλάδα, τα οποία θα διεκδικήσει και ο κατασκευαστικός κλάδος της Μυτιληναίος.