Αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των ψηφιακών εγκληματιών, που εμπλέκονται στη δημιουργία και διανομή κακόβουλων προγραμμάτων. Μετά από μια ορατή πτώση στις καθημερινές ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού, που παρατηρήθηκε το 2015, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των νέων κακόβουλων προγραμμάτων δείχνει να αυξάνεται, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέου κακόβουλου κώδικα έχει αναβιώσει.

Η εκρηκτική αύξηση των επιθέσεων με προγράμματα ransomware τα τελευταία δύο χρόνια, προβλέπεται να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο εγκληματικό οικοσύστημα πίσω από αυτό το είδος απειλής, που παράγει εκατοντάδες νέα δείγματα κάθε μέρα. Μάλιστα, το 2017 παρατηρήθηκε μιας άνοδος στους miners, μια κατηγορία κακόβουλου λογισμικού που οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ενεργά, υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των cryptocurrencies. 

Ο αριθμός των νέων κακόβουλων αρχείων, που επεξεργάστηκε μόνο η Kaspersky Lab ανήλθε σε 360.000 την ημέρα το 2017, μέγεθος αυξημένο κατά 11,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε για πρώτη φορά το 2011 και ανερχόταν σε 70.000 την εποχή εκείνη. Από τότε έχει πενταπλασιαστεί και όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2017, εξακολουθεί να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα περισσότερα αρχεία, που εντοπίστηκαν ως επικίνδυνα, εμπίπτουν στην κατηγορία του κακόβουλου λογισμικού (78%). Ωστόσο, οι ιοί, των οποίων ο επιπολασμός μειώθηκε σημαντικά πριν από 5-7 χρόνια, λόγω της σύνθετης ανάπτυξης και της χαμηλής απόδοσής τους, εξακολουθούν να αποτελούν το 14% των καθημερινών ανιχνεύσεων.

Τα υπόλοιπα αρχεία είναι διαφημιστικό λογισμικό, το οποίο δεν θεωρείται από προεπιλογή κακόβουλο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει έκθεση ιδιωτικών πληροφοριών και άλλους κινδύνους. Η προστασία από αυτό το είδος απειλής είναι απαραίτητη για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών. 

Στατιστικά στοιχεία

Στο μεταξύ, το 2017, οι λύσεις της Kaspersky Lab εμπόδισαν 1.188.728.338 επιθέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από διαδικτυακές πηγές που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Η antivirus λύση προστασίας της Kaspersky Lab ανίχνευσε 15.714.700 μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα, ενώ το 29,4% των χρηστών αντιμετώπισε μια επίθεση κακόβουλου λογισμικού στο Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά μέσα στο χρόνο. Προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες:

 «- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε κανένα ύποπτο αρχείο ή συνημμένο που προέρχεται από άγνωστες πηγές.

- Μην κατεβάζετε και μην εγκαθιστάτε εφαρμογές από μη αξιόπιστες πηγές.

- Μην κλικάρετε σε links που λαμβάνετε από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.

- Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην ξεχνάτε να τους αλλάζετε τακτικά.

- Εγκαθιστάτε πάντα τις ενημερώσεις. Μεγάλες εξάρσεις ransomware, όπως οι WannaCry και ExPetr, έχουν δείξει ότι οι καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των patches μπορεί να διαρκέσουν μήνες.

- Αγνοήστε τα μηνύματα που ζητούν να απενεργοποιήσετε τα συστήματα ασφαλείας για το λογισμικό του Office ή για το λογισμικό προστασίας από ιούς.

- Χρησιμοποιήστε μια κατάλληλη λύση ασφάλειας που θα ταιριάζει στον τύπο του συστήματος και τις συσκευές σας».

ΠΗΓΗ: sepe.gr