Σε μια εξαιρετικά επικερδή επιχείρηση για τους ψηφιακούς εγκληματίες, μπορεί να εξελιχθεί το online gaming, καθώς η ελλιπής διαδικτυακή προστασία τους αφήνει εκτεθειμένους στους χάκερς.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, σήμερα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ διαθέτουν online gaming λογαριασμούς. Για την ακρίβεια, τουλάχιστον οι μισοί παίκτες (53%) παίζουν τακτικά online, ποσοστό που αυξάνεται στο 64% για τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών και στο 67% για τα άτομα ηλικίας 16-24 ετών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το online gaming είναι επικερδές για τους ψηφιακούς εγκληματίες, καθώς οι online gaming λογαριασμοί που έχουν παραβιαστεί, μπορούν να πωληθούν στη μαύρη αγορά. «Παρά τις απειλές, οι παίκτες συχνά αφήνουν τους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο ευάλωτους σε απόπειρες χακαρίσματος, θέτοντας σε κίνδυνο την πολύτιμη πρόοδό τους, τα προσωπικά δεδομένα - και ενδεχομένως το εισόδημά τους», αναφέρει η εταιρεία.

Το παγκόσμιο κοινό των παιχνιδιών - που κατευθύνεται από διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Steam, το PlayStation Network και το Xbox Live – εκτιμάται, σήμερα, ότι κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,6 δισ. και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό καθιστά τη βιομηχανία σαφή στόχο για τους ψηφιακούς εγκληματίες, που προσπαθούν να διαταράξουν τις ηλεκτρονικές λειτουργίες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα, όπως κωδικοί και πληροφορίες τραπεζικών καρτών.

Με περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους να παίζουν τακτικά online, οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν ένα τεράστιο σύνολο πιθανών στόχων μεταξύ των οποίων μπορούν να επιλέξουν. Επιπλέον, το online gaming έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων, με τους χρήστες να στρέφονται στα παιχνίδια, όταν βαριούνται ή νιώθουν μόνοι τους, προκειμένου να κοινωνικοποιηθούν με φίλους. Επομένως, οι επιτυχείς επιθέσεις μπορούν να διαταράξουν πολύ τους ενδιαφερόμενους.

Παραβιάσεις

Εκτός από το γεγονός ότι τα δεδομένα τους έχουν κλαπεί, τα θύματα των οποίων οι λογαριασμοί έχουν παραβιαστεί, μπορούν, επίσης, να επηρεαστούν συναισθηματικά, χάνοντας την πρόσβαση στα αγαπημένα τους παιχνίδια (είτε προσωρινά, είτε μόνιμα), τις πολλές ώρες που μπορεί να έχουν ξοδέψει στο προφίλ τους και οποιαδήποτε χρήματα ίσως να έχουν επενδύσει σε αυτό.

Από εκείνους που έχουν υποστεί επιτυχημένη επίθεση ή απόπειρα επίθεσης σε έναν από τους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο, το 16% αναγνώρισε τους online gaming λογαριασμούς του ως στόχο, αριθμός που αυξάνεται στο 21% για τους άνδρες. Και καθώς το 55% δεν μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα τα στοιχεία του λογαριασμού του παιχνιδιού εάν χαθούν, η απόγνωση, που συνοδεύει τέτοιες επιθέσεις, ενισχύεται σημαντικά.

Κι αυτοί οι λογαριασμοί είναι σαφώς εξαιρετικά σημαντικοί για τους ιδιοκτήτες τους. Αντί να είναι μια δραστηριότητα που προορίζεται για το σπίτι, το online gaming αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις (27%) χρησιμοποιεί τακτικά το smartphone του για online gaming.

Wi-Fi συνδέσεις

Παρ’ όλο που οι συσκευές δεν είναι εγγενώς ασφαλείς, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των χρηστών χρησιμοποιεί δημόσια Wi-Fi για σύνδεση σε λογαριασμούς online gaming και το 56% δηλώνει ότι δεν λαμβάνει πρόσθετες προφυλάξεις ασφάλειας κατά τη χρήση δημόσιων δικτύων, γεγονός που παρουσιάζει εμφανείς κινδύνους ασφάλειας. Αυτός ο κίνδυνος ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι μόλις το 5% επέλεξε τον online gaming λογαριασμό του ως έναν από τους τρεις, που απαιτούν τους ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης.

Επιπλέον, καθώς πολλά online προφίλ συνδέονται πλέον μεταξύ τους, τα θύματα μπορούν εύκολα να καταλήξουν να χάσουν πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς τους - όπως λογαριασμούς email και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης - που είναι σημαντικοί γι' αυτούς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ενώ αυτό μπορεί να είναι συναισθηματικά επιβλαβές για τους ερασιτέχνες gamers, οι επαγγελματίες μπορούν να επηρεαστούν ακόμα πιο σοβαρά, ενδεχομένως να χάσουν ακόμα και πολύτιμο για εκείνους εισόδημα.

ΠΗΓΗ: sepe.gr