Ελαφρά επιδείνωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιανουάριο του 2018 σε σχέση τόσο με ένα μήνα νωρίτερα, όσο και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε καθοδικά τον Ιανουάριο και βρέθηκε στις 71,9 μονάδες (από 79,1 μονάδες το Δεκέμβριο του 2017), σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό (όταν κινούνταν στις 74,9 μονάδες).

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +9 μονάδες (από +3 μονάδες ο δείκτης το Δεκέμβριο του 2017). Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (-24 μονάδες από +5 μονάδες ο δείκτης) και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης επιδεινώθηκαν (+9 από +15 μονάδες ο δείκτης).

Όπως προκύπτει από το Δελτίο του ΙΟΒΕ, στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου σημειώθηκε τον Ιανουάριο οριακή άνοδος (-7 από -8 μονάδες ο δείκτης), ενώ ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εντάθηκε (-22 από -13 μονάδες ο σχετικός δείκτης).

Τέλος, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο του 2018, το 27% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 24% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 22% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Υπηρεσίες

Στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει και ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθένησαν περαιτέρω τον Ιανουάριο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της να κερδίζουν οριακά έδαφος. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες υποχώρησε και τον Ιανουάριο, για πέμπτο κατά σειρά μήνα και διαμορφώθηκε στις 82,2 μονάδες (από 84,6 μονάδες το Δεκέμβριο), σε υψηλότερα πάντως επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (78,5 μονάδες).

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα, επιδεινώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Συνολικά, στην Ελλάδα τον 1ο μήνα του έτους διαπιστώθηκε οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αλλά μικρή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται σε οριακά υψηλότερα επίπεδα τον 1ο μήνα του νέου έτους σε σχέση με το Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στις 101,9 μονάδες (από 101,3 μονάδες το Δεκέμβριο).

Ο δείκτης ενισχύθηκε για δεύτερο κατά σειρά μήνα, παραμένοντας στην υψηλότερη επίδοση του από το Νοέμβριο του 2014. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη σε Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο και Βιομηχανία, αντισταθμίστηκε εν πολλοίς από την επιδείνωση στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Επιδεινώθηκε οριακά το οικονομικό κλίμα σε Ευρωζώνη - ΕΕ

Στο μεταξύ, οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, μετά από την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 17 ετών το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά στην Ευρωζώνη κατά 0,6 μονάδες (στις 114,7 μονάδες), αλλά και οριακά στην Ε.Ε. κατά 0,4 μονάδες (στις 114,7 μονάδες επίσης).

Στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση των προσδοκιών προήλθε από τη μείωση του δείκτη στο Λιανικό εμπόριο (-1) και τις Υπηρεσίες (-1,3), αφού στη Βιομηχανία (+0,0) οι προσδοκίες ήταν σταθερές, ενώ βελτιώθηκαν ελαφρώς στις Κατασκευές (+1) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,8).

Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης βελτιώθηκε στην Ολλανδία (+0,9), την Ισπανία (+0,9), στην Πολωνία (+5) και την Γερμανία (+0,6) και επιδεινώνεται στην Ιταλία (-1,7) τη Γαλλία (- 2,4) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,7).

ΠΗΓΗ: sepe.gr

http://www.sepe.gr

Πηγή: sepe.gr