Εξαιρετική δυναμική συνεχίζει να εμφανίζει το νεοφυές οικοσύστημα στην Ευρώπη, με τις startups της περιοχής να γίνονται πόλος έλξης για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Μόνο το 3ο τρίμηνο του 2021, οι νεοφυείς startups με έδρα την Ευρώπη “σήκωσαν” €24 δισ. από χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals-VCs).

Αθροιστικά, από τις αρχές του 2021 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι startups επί ευρωπαϊκού εδάφους συγκέντρωσαν χρηματοδοτήσεις από VCs που ανήλθαν σε €74 δισ. Συνολικά, στο 9μηνο του 2021 σημειώθηκε ο αριθμός - ρεκόρ των 8.000 συμφωνιών χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ενώ οι χρηματοδοτήσεις του 3ου τριμήνου αποτέλεσαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της αγοράς, ιστορικά.

Tα πιο ηχηρά deals χρηματοδοτήσεων σε νεοφυείς εταιρείες στην Ευρώπη το 3ο τρίμηνο του 2021 περιλαμβάνουν τη στήριξη των €673 εκατ. στη βρετανική εταιρεία fintech Revolut. Η σουηδική Klarna έκλεισε έναν γύρο χρηματοδότηση της τάξης του €1,1 δισ. νωρίτερα το 2021, ενώ η Bolt από την Εσθονία υποδέχθηκε χρηματοδοτική στήριξη €600 εκατ.

“Στις αρχές του έτους, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, λίγοι προέβλεψαν τις γιγάντιες ροές κεφαλαίων Venture Capital Funds προς ευρωπαϊκές startups, με το 2021 να εξελίσσεται σε χρονιά ρεκόρ”, αναφέρει έρευνα της η Pitchbook (European Venture Report, Q3 2021).

Αυξάνονται οι ευρωπαϊκοί “μονόκεροι”

Η εισροή κεφαλαίων από VCs, σε συνδυασμό με την εκροή κεφαλαίων που παράγεται από τις εξόδους (exits), αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για τους ευρωπαϊκούς μονόκερους, ήτοι startups με αποτίμηση άνω του €1 δισ. Για την ακρίβεια, η εξόχως μεγάλη χρηματοδοτική κινητικότητα, που σημειώθηκε στην Ευρώπη το εξεταζόμενο διάστημα, εκτόξευσε την “παραγωγή” unicorns, οι λεγόμενοι “μονόκεροι”.  

Η “παραγωγή” unicorns στην Ευρώπη εκτοξεύθηκε με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να πρωταγωνιστούν στη δημιουργία νεοφυών εταιρειών με αποτίμηση άνω του €1 δισ. “Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν οι κύριες χώρες παραγωγής “μονόκερων” στην Ευρώπη. Ωστόσο, μονόκεροι εμφανίζονται και σε αναδυόμενα οικοσυστήματα”, διαπιστώνει η ίδια μελέτη.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, όσον αφορά το μέγεθος και τη συμμετοχή των επενδυτών, οι γύροι χρηματοδότησης επιχειρηματικών κεφαλαίων σε unicorns γίνονται όλο και πιο παρόμοιοι με τους γύρους επιχειρηματικών συμμετοχών των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, από το 2018, ο αριθμός “μονόκερων” στην Ευρώπη έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η συνολική τους αξία έχει εξαπλασιαστεί. Το 1ο εξάμηνο του 2021, η συνολική αξία των unicorns της Ευρώπης αυξήθηκε στα €253 δισ.

“Μια υγιής αγορά “μονόκερων” επιτρέπει σε περισσότερα κεφάλαια να εισρέουν στο οικοσύστημα και να επιταχύνουν την ωρίμανση των ομάδων VCs”,  σημειώνει η μελέτη.

Πηγή:sepe.gr