Στοιχεία ωριμότητας αποκτά το ελληνικό οικοσύστημα των startups, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στα €15 δισ. εντός της προσεχούς πενταετίας, από περίπου €6 δισ. που είναι σήμερα η αξία του.

Ταυτόχρονα, το νεοφυές οικοσύστημα στην Ελλάδα αναμένεται μέσα στην επόμενη πενταετία να τριπλασιάσει τις θέσεις εργασίας που παράγει από τις 6.000 σήμερα στις 20.000.

Ενδεικτικό της δυναμικής, που αποκτούν σταδιακά οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα - ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τίτλου - τουλάχιστον πέντε startups-unicorns, ήτοι εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του $1 δισ. 

Πρόκειται για τις εταιρείες Viva, Persado, Peoplecert, Blueground, Skoutz. Σε αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, πρόκειται να προστεθούν το επόμενο διάστημα τουλάχιστον άλλες πέντε εταιρείες αυτού του μεγέθους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκο Βερέμη, η Ελλάδα φιλοδοξεί το 5%-10% της ευρωπαϊκής “παραγωγής” “μονόκερων”,  που σήμερα φτάνουν τους 125, να προέρχεται από τη χώρα μας (σ.σ. η δημιουργία unicorns αποτελεί στοίχημα για κάθε νεοφυές οικοσύστημα, αφού δείχνει την ικανότητα μιας χώρας να δημιουργεί καινοτόμες εταιρίες μεγάλου μεγέθους). 

Ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, αφού η Ελλάδα έχει, για παράδειγμα, μόλις το 1,3% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά θεωρείται εφικτός, όπως τόνισε ο ίδιος χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου του ΣΕΒ “Reinventing Greece through Investments in Innovation”. Έτερος φιλόδοξος, αλλά εφικτός στόχος, είναι οι ελληνικές start ups να εισφέρουν το 10% του εθνικού ΑΕΠ. 

Ο τομέας του λογισμικού είναι ο πλέον παραγωγικός στη δημιουργία startups στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος θα τροφοδοτήσει το επόμενο διάστημα ο χώρος των big data analytics, των έξυπνων αλγόριθμων και της τεχνητής νοημοσύνης. 

Ένα άλλο πεδίο, που “γεννά” startups ελληνικού εδάφους, είναι αυτό της τεχνολογίας στον χώρο της υγείας (healthtech), ενώ στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα αναμένεται …έξαρση των startups στον χώρο της καθαρής ενέργειας (cleantech). 

Μπορεί το ελληνικό οικοσύστημα να ωριμάζει, ωστόσο, σήμερα απέχει μακράν από τις επιδόσεις άλλων αγορών, όπως για παράδειγμα αυτή του Ισραήλ ή της Γερμανίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, οι κατά κεφαλήν επενδύσεις σε ελληνικές startups αντιστοιχούν στο 1/50 των αντίστοιχων στο Ισραήλ και το 1/10 αυτών της Γερμανίας. 

Τη δυναμική των ελληνικών νεοφυών εταιρειών να αποτελέσουν κομβικό άξονα, προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα του brain regain, δείχνει η πρωτοβουλία του ΣΕΒ “workintech”, μια ψηφιακή πλατφόρμα που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Endeavor προκειμένου να φέρνει σε επαφή ελληνικές startups με ταλέντο απ’ όλο τον κόσμο. Ήδη, 90 εγχώριες νεοφυείς εταιρείες αυτήν την περίοδο αναζητούν μέσω της πλατφόρμας 530 εργαζόμενους. 

Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 1.000 Έλληνες απ’ όλο τον κόσμο έχουν εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεση να επιστρέψουν, για να εργαστούν σε εγχώριες startups. Πρόκειται - κυρίως - για εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας και δη μηχανικούς και προγραμματιστές υπολογιστών, που έχουν συμπληρώσει αιτήσεις εργασίας σε ελληνικές startups.

Πηγή:sepe.gr