Καινοτόμες λύσεις, με διεθνή εμπορική απήχηση,  που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο του Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου

 

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν καινοτόμες ελληνικές τεχνολογίες που ξεχωρίζουν στον χώρο των λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και βελτιστοποίησης της λειτουργίας υποδομών που εκτείνονται από την παραγωγή ευφυών αισθητήρων, μέχρι την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, βελτιστοποίησης της κυκλοφορίας, διαχείρισης μαρινών και τουριστικών λιμανιών, ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κ.α.. 

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, επιχειρήσεων διάφορων παραγωγικών κλάδων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και μέλη της κοινότητας των Innovative Greeks,  θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν απευθείας και εξατομικευμένα, μέσω συναντήσεων που οργανώνει ο Τομέας Καινοτομίας του ΣΕΒ, καθώς και να διερευνήσουν συνέργειες και συνεργασίες με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο εργαστήριο. 

Μιλώντας στην έναρξη του εργαστηρίου, η Διευθύντρια του Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάγκυ Αθανασιάδη, επισήμανε: «Υποδομές όπως, τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, η διαχείριση ενεργειακών πόρων, οι συγκοινωνίες, η διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων, ο οδοφωτισμός, η συλλογή και ανακύκλωση σκουπιδιών θα πρέπει να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, προκειμένου να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, να γίνεται αποδοτικότερη χρήση των πόρων και να δημιουργούνται λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.  Οι ευφυείς υποδομές προάγουν την συμμετοχική διακυβέρνηση καθώς ο πολίτης έχει περισσότερη πληροφόρηση και πιο δυνατή φωνή. Βοηθούν στην ταχύτερη αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια ασφάλεια. Συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών CO2 και επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και λοιπών πόρων. Η ανάπτυξη συνεργασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εταιρειών διαχείρισης δημόσιων υποδομών και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών με καινοτόμες startups θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία βιώσιμων, ευφυών υποδομών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας».

O Δήμος Σαπίδης Smart Infrastructure Country Head της Siemens AEπου μιλησε στην έναρξη, επεσήμανε: «Η σειρά των δράσεων εκπαίδευσης και δικτύωσης που πραγματοποιεί ο ΣΕΒ με την πρωτοβουλία του Innovation Ready, είναι μοναδικά εργαλεία αξιοποίησης και πολλαπλασιασμού της γνώσης και της εξειδίκευσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα».