«Το μήνυμα από τη συμμετοχή της χώρας μας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών, το Mobile World Congress και την ανταπόκριση που υπάρχει είναι ξεκάθαρο. Η εικόνα της Ελλάδος, από μία χώρα σε πολυετή κρίση και ανασφάλεια αλλάζει και κυριαρχεί πλέον η θετική πλευρά, το επιχειρείν που χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια και την καινοτομία, δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει ο γγ Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, από τη Βαρκελώνη.

«Η Ελλάδα έχει όλες τις προοπτικές να αποτελέσει έναν σημαντικό κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και να μην αποτελεί μόνο έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό», τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ράλλης, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι «η εθνική ψηφιακή στρατηγική 2016-2021 που ήδη εφαρμόζεται θα βελτιώσει σταδιακά και την ζωή και την καθημερινότητα όλων των πολιτών».
Ο κ. Ράλλης σημειώνει ότι αυτήν τη φορά η Ελλάδα δεν θα παραμείνει ουραγός στις εξελίξεις. Αναφέρεται, ειδικότερα, στα δίκτυα νέας γενιάς υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των ανεπτυγμένων χωρών που σταδιακά θα τα υλοποιήσουν».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράλλης έκανε αναφορά στις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, για το έργο rural broadband συνδεσιμότητας 32 οικισμών στην περιοχή της Αργολίδας, 144 στην Αρκαδία, 54 στην Κορινθία, 149 στη Λακωνία και 188 στη Μεσσηνία.

Στην πρώτη φάση θα λειτουργήσει με τη μέθοδο της επιδότησης της ζήτησης, δηλαδή με τη μέθοδο του κουπονιού. Ο πολίτης θα μπορεί να «κατεβάσει» το κουπόνι του, να πάει στον πάροχο της αρεσκείας του και να ζητήσει να έχει τη σύνδεση υπέρ υψηλής ταχύτητας στο νοικοκυριό του, με την επιδότηση στην τιμή χονδρικής για δύο χρόνια. Για το πρόγραμμα θα δαπανηθούν γύρω στα 700 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής δίνει έμφαση και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα, επισημαίνοντας ότι είναι άρτια καταρτισμένο, καθώς οι απόφοιτοι θετικών επιστημών βρίσκονται στη δέκατη καλύτερη θέση στον κόσμο. Αυτό το πλεονέκτημα δεν θα το αφήσουμε να πάει χαμένο, προσθέτει ο κ. Ράλλης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα έργα που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο κ. Ράλλης δίνει έμφαση στο έργο-φάρο, το «Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων». Αυτό το έργο, με προϋπολογισμό 22.450.000 ευρώ, εντάχθηκε στο εθνικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στις 24.1.2018. Η ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων, όπως αναφέρει ο γγ, είναι μία διαδικασία που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί στο Δημόσιο εδώ και μία δεκαετία. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται τώρα και εφαρμόζεται κεντρικά, ώστε να επιτευχθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό: Εξοικονόμηση πόρων, ταχύτητα στη διεκπεραίωση αιτημάτων, καλύτερη συνεργασία υπηρεσιών και διαφάνεια, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και εύρυθμη λειτουργία των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Η καθιέρωση της Ψηφιακής Υπογραφής στην ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τη δραστική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των διαδικασιών του Δημοσίου και την επίτευξη υψηλών οικονομιών κλίμακας μέσα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Η αξιοποίηση των Ψηφιακών Υπογραφών θα επιτρέψει στη Δημόσια Διοίκηση να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο τρόπο στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας σε πολίτες και επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας, παράλληλα, την ποιότητα εργασίας του προσωπικού στους φορείς του Δημοσίου, οδηγώντας σταδιακά στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής έντυπου υλικού, πετυχαίνοντας δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων, καθώς και του χρόνου διεκπεραίωσης των διοικητικών αποφάσεων και διαδικασιών.

Η ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress διοργανώνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το Enterprise Greece και τον ΣΕΚΕΕ, με την υποστήριξη του ΣΕΠΕ και του Corallia και την υποστήριξη της ΕΕΚΤ. Η συμμετοχή στο Mobile World Congress εγγράφεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων για τον κλάδο της τεχνολογίας που περιλαμβάνει τη συμμετοχή στις μεγαλύτερες διεθνείς εκδηλώσεις. Επιπλέον, η ελληνική συμμετοχή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓΕΤ. Τις εκδηλώσεις του συνεδρίου και έκθεσης GSMΑ Mobile World Congress εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν περισσότεροι από 110.000 επισκέπτες από όλον τον κόσμο, ενώ περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις από 200 χώρες εκθέτουν τις δραστηριότητες και τα προϊόντα τους σε εκατοντάδες περίπτερα.