Καταιγισμός προκηρύξεων ψηφιακών έργων αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς, μέχρι τα τέλη του 2022, έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη 63 νέων ψηφιακών έργων, προϋπολογισμού €1,4 δισ., μεταξύ αυτών και μεγάλα digital έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Της Νατάσας Φραγκούλη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Ελλάδα επισπεύδει τον βηματισμό της προς την ψηφιακή εποχή, εντατικοποιώντας εν μέσω θέρους τους ρυθμούς εκτέλεσης έργων που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους.

Προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση των δημόσιων έργων ΠληροφορικήςΜέχρι τα τέλη καλοκαιριού, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) έχει προγραμματίσει την προκήρυξη έξι κομβικών έργων για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, με προϋπολογισμό της τάξης των €500 εκατ. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχουν “βγει στον αέρα” οι διαγωνισμοί για το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, με προϋπολογισμό €119,2 εκατ., όπως και το μεγάλο έργο Hubrid Government Cloud προϋπολογισμού €117,8 εκατ.

Στη “φουρνιά” των μεγάλων ψηφιακών έργων, που θα προκηρυχθούν μέσα στο καλοκαίρι, περιλαμβάνεται αυτό για την Ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δικαιοσύνης, με προϋπολογισμό €97,8 εκατ., όπως και η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων CRMS (Citizens delivery platform), έργο με προϋπολογισμό €66 εκατ.

Στον προγραμματισμό της ΚτΠ είναι να προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι και το έργο της επέκτασης του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής με προϋπολογισμό €30 εκατ. και το έργο Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη (ΒΙ) με €23 εκατ.

Αισιοδοξία για τα χρονοδιαγράμματα

Την αισιοδοξία ότι, παρά τον - άνευ προηγουμένου - καταιγισμό διαγωνισμών για ψηφιακά έργα και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η Ελλάδα θα καταφέρει να ολοκληρώσει έγκαιρα τα έργα εξέφρασαν χθες ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, κ. Σταύρος Ασθενίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης για τα 20 συν 1 χρόνια της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, σήμερα η ΚτΠ διαχειρίζεται 251 έργα, με προϋπολογισμό €2,9 δισ., τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, ενώ έχει αναλάβει 55 ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού €2,1 δισ.

Συνολικά, η ΚτΠ, υλοποιεί 16 δράσεις σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, με προϋπολογισμό €1,2 δισ. και συνεργάζεται σε 114 προγραμματικές συμφωνίες προϋπολογισμού €4,5 δισ. Η ΚτΠ έχει σήμερα στο ενεργητικό της 146 προκηρύξεις έργων €1,9 δισ. και 159 συμβάσεις ύψους €1,5 δισ. 

Επιτάχυνση των έργων

Με στόχο την έγκαιρη και άρτια ολοκλήρωση των έργων, η ΚτΠ βρίσκεται σε επικοινωνία με την κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων για τα έργα Πληροφορικής. “Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία και το Μέγαρο Μαξίμου για απλοποίηση και σύντμηση των χρόνων ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις”, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ασθενίδης, μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Στην επιτάχυνση των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, με δεδομένα τα στενά χρονοδιαγράμματα, η Κοινωνία της Πληροφορίας προωθεί τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την επιλογή συμβούλων  τεχνικής υποστήριξης, έργο προϋπολογισμού €30 εκατ. - €35 εκατ.