Για άναρχο τοπίο στο ραδιόφωνο που οφείλει άμεσα να ρυθμιστεί και για τα οφέλη του ψηφιακού ραδιοφώνου μίλησε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος σε ημερίδα για το μέλλον του ψηφιακού ραδιοφώνου.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για το μέλλον του ψηφιακού ραδιοφώνου, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το WorldDAB και το EBU. Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι ξένων χωρών που έχουν ήδη μεταβεί στην ψηφιακή εποχή και μετέδωσαν στο ελληνικό κοινό τις εμπειρίες τους από την ψηφιακή μετάβαση στο DAB.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος στον χαιρετισμό του είπε ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και έκανε λόγο για ένα άναρχο τοπίο στο ραδιόφωνο, το οποίο οφείλει άμεσα να ρυθμιστεί. Μίλησε για τα οφέλη του ψηφιακού ραδιοφώνου, την αύξηση του φάσματος, τη μείωση της ακτινοβολίας κ.ά.

Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων αλλά και του κοινού, κάνοντας λόγο για έναν ευρύ διάλογο ο οποίος ξεκινά από σήμερα με τη διοργάνωση αυτού του φόρουμ. Ο γγ Ενημέρωσης σημείωσε τέλος, ότι χρειάζεται ανοιχτό μυαλό για να πάμε μπροστά, προσθέτοντας ότι ο δρόμος προς το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι ασφαλής.

Η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να γίνει γρήγορα και να αποφέρει πολλά θετικά

Το πρόγραμμα της ημερίδας ξεκίνησε με χαιρετισμό της επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρέγια Γκαμπριέλ η οποία ευχήθηκε επιτυχία στο φόρουμ το οποίο, όπως υπογράμμισε, αναμένεται να αναλύσει ζητήματα σε επίπεδο εθνικής πολιτικής τα οποία θα διευκολύνουν την πρόοδο σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Στο πάνελ της ημερίδας ομιλητές ήταν κατά σειρά οι: Πάτρικ Χάνον (πρόεδρος του WorldDAB), Γκράχαμ Ντίξον (EBU), Γιόρν Γιένσεν (Ψηφιακό ραδιόφωνο Νορβηγίας), Ματ Ντίγκαν (εκπρόσωπος για το βρετανικό ραδιόφωνο), Βίλι Στόιλ (ειδικός επί του ραδιοφώνου στη Γερμανία), Ζακλίν Μπιρχόρστ (υπεύθυνη προγράμματος για το ψηφιακό ραδιόφωνο NL Netherlands), Οϊτζένιο Λατεάνα (Ιταλός υπεύθυνος προγράμματος), Φρανσουά Χαβιέ Μπερζό (οπτικοακουστικά media Γαλλία) και τέλος ο Μαρτσέλο Λομπάρντο (project manager της ΕΕ για την οπτικοακουστική παραγωγή).

Οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν στα θετικά από τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το πλήθος πληροφοριών και ποιοτικής ακρόασης για το κοινό, είτε για τη μεγάλη μείωση του κόστους από την ψηφιακή μετάδοση. Οι χώρες που ήδη έχουν αγκαλιάσει το ψηφιακό ραδιόφωνο είχαν μια χρονοβόρα περίοδο προσαρμογής, αλλά όπως σημείωσαν οι περισσότεροι, η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια τρέχει προς αυτόν τον τομέα.

Ειδική μνεία έγινε στην εθνική πολιτική που οφείλει η κάθε χώρα να τηρήσει ως προς την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και όλων των επιχειρηματιών που εμπορεύονται ραδιόφωνα, είτε για τα αυτοκίνητα, είτε ιδιωτικής χρήσης, καθώς το κόστος αλλαγής μιας συσκευής μπορεί να είναι απαγορευτικό για πολλά νοικοκυριά, υπογράμμισαν. Ωστόσο, όπως τόνισαν όλοι, με σωστό προγραμματισμό από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να γίνει γρήγορα και να αποφέρει πολλά θετικά και από οικονομικής άποψης αλλά και από άποψης ποιότητας μετάδοσης και προγράμματος.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ελληνικής πλευράς απηύθυνε ο γενικός διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης ο οποίος ανέφερε ότι η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας έχει ήδη μπει στον αγώνα για τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι από πλευράς σήματος σύντομα θα καλυφθεί η Θεσσαλονίκη αλλά και πλήρως η Αττική.

Η ημερίδα έκλεισε με την ευχή και η Ελλάδα σύντομα να μπει πιο ενεργά στον ψηφιακό χάρτη με ρύθμιση του τοπίου στο ραδιόφωνο και αδειοδοτημένους σταθμούς με ποιοτικό πρόγραμμα και σωστές εργασιακές σχέσεις.