Αισιόδοξος για την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της ΕΚΤ στις αρχές του 2018, υπό μία όμως βασική προϋπόθεση, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

 Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή, ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει ότι ''η επιτάχυνση των πλειστηριασμών είναι σήμερα ίσως η κρισιμότερη παράμετρος για την επιτυχία των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ανακτήσεων κεφαλαίων εκ μέρους των τραπεζών όταν αρχίσουν τα στρες τεστ στις αρχές του 2018. Έτσι, οι υποθήκες που έχουν οι τράπεζες θα φανεί ότι είναι αξιοποιήσιμες και οι στόχοι της τριετίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δείχνουν εφικτοί''. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει επίσης ότι οι δυνατότητες ανακτήσεων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι πολύ υψηλές, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη βούληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 100 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες έχουν πάρει προβλέψεις για περίπου 50 δισ. ευρώ και έχουν εγγράψει υποθήκες για άλλα περίπου 50 δισ. ευρώ. Ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω ρευστοποιήσεων κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 11 δισ. ευρώ για την τριετία 2017-2019.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα έγιναν ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης από τους θεσμούς, που ξεκινά την Τρίτη 28/11. Η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει τεχνική συμφωνία της τρίτης αξιολόγησης εντός 5 ημερών, έως το Σάββατο 2/12, πριν την έναρξη του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου - και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν κλειδί της ομαλής ολοκλήρωσης αυτής.