Τα στελέχη της Alpha Bank, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, τόσο για την υπόθεση της Πήγασος και του ΔΟΛ όσο και για την πώληση μετοχών της Τράπεζας, ενήργησαν σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΤτΕ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτρης Μαντζούνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαντζούνης μιλώντας στη γενική συνέλευση επεσήμανε ότι για όλες τις επίμαχες υποθέσεις η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει διαπιστώσει κάποια παρατυπία. Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε, η τραπεζική συνιστά ανάληψη ρίσκου, και εφόσον οι όποιες κινήσεις είναι σύννομες με τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο ποινικών διώξεων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αναφέρεται καταρχάς στην υπόθεση της «Πήγασος», η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και αφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης χορηγήσεων δανείων και μη ρευστοποιήσεων καλυμμάτων προς εξόφληση δόσεων. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως είπε, η ΤτΕ έχει αποφανθεί ότι η πρακτική της τράπεζας ήταν συνεπής με τις πρακτικές που εφαρμόζονταν και τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στο 2008 όταν στελέχη της τράπεζας ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι προτίθενται να πουλήσουν μετοχές της τράπεζας για να εξοφλήσουν δανειακές τους υποχρεώσεις. Το τότε Δ.Σ. τους απαγόρευσε εκτιμώντας ότι υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις στους καταθέτες της τράπεζας. Στη συνέχεια όμως όταν το Δ.Σ ήρε την απαγόρευση και ενώ η τιμή της μετοχής είχε υποχωρήσει σημαντικά, προχώρησε σε μερική αποζημίωση της ζημίας που είχαν υποστεί τα συγκεκριμένα στελέχη. Για την περίπτωση αυτή ζητήθηκε έλεγχος από την ΤτΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπου και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε καμία παράβαση και δεν παραβιάστηκε κανένας κανονισμός. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Η τρίτη υπόθεση, η οποία θα κριθεί στα δικαστήρια, αφορά την υπόθεση του «ΔΟΛ» και συγκεκριμένα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στον τότε ιδιοκτήτη για την απόκτηση μετοχών του ΔΟΛ και τα οποία ήταν πλήρως καλυμμένα (στο 160%). Επίσης, για τη μη ρευστοποίηση καλυμμάτων το 2010 και για τη χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης δανείων της επιχείρησης το 2012. Και σε αυτή την περίπτωση η ΤτΕ δεν έχει εντοπίσει καμία παρέκκλιση από τους κανονισμούς.