Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) ανακοίνωσε σήμερα ότι επενδύει 25 εκατ. ευρώ στο πακέτο κόκκινων δανείων (ΝPLs) της Alpha Bank.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η EBRD υπενθυμίζει ότι το Mάρτιο του 2018 το αρχικό πακέτο κόκκινων δανείων της Alpha Bank πωλήθηκε στην B2Holdings. Η πώληση είχε γίνει στο πλαίσιο των προσπαθειών της Alpha Bank να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως είχε συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM).

«H συναλλαγή αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», τονίζει η EBRD, σημειώνοντας παράλληλα ότι τον Ιούνιο του 2018 οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs) στην Ελλάδα έφταναν τα 89 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 48% των συνολικών εκθέσεων.

«Mετά την Κύπρο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (ΝPE) στην Ευρώπη, έναντι 4,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Τα ΝPEs του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναμένεται να μειωθούν στα 65 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, στο πλαίσιο της μείωσης των NPEs που συμφωνήθηκε με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Eνιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM)", αναφέρει η EBRD.

Σύμφωνα με την EBRD, το μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ η επιτυχής μείωσή τους αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό που θα στηρίζει την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η EBRD ξεκίνησε το πλαίσιο εξυγίανσης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL Resolution Framework), ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το 2017, για να στηρίξει τις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

H EBRD τονίζει ότι η εν λόγω επένδυση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, είναι η πρώτη, στο πλαίσιο εξυγίανσης μη εξυπηρετούμενων δανείων της EBRD, που περιλαμβάνει την αγορά ενός πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 40 έργα στην Ελλάδα.