Ο 3χρονος μπόμπιρας πήρε στα χέρια του ένα παιδικό βιβλίο και με τα δάχτυλα του προσπαθούσε να μεγαλώσει την εικόνα, όπως έκανε στο tablet ή στο κινητό τηλέφωνο…
Το 4χρονο κοριτσάκι έβλεπε στην τηλεόραση παλιά ελληνική ταινία όπου ο πρωταγωνιστής είχε «στήσει» στο ραντεβού τη συμπρωταγωνίστρια γιατί κάτι του έτυχε κλπ. και η φυσική ερώτηση ήταν: «μα γιατί δεν της τηλεφώνησε από το κινητό του;»…

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Οι παραπάνω πραγματικές ιστορίες αποδεικνύουν ότι για τα σημερινά νήπια το web banking και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια θα είναι σε μερικά χρόνια «ξεπερασμένα» και …παλιατζούρες.

Στον τραπεζικό τομέα οι νέες τεχνολογίες «εισβάλουν» δυναμικά, νέα προϊόντα δημιουργούνται, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές απλοποιούνται και τα κρυπτονομίσματα διεισδύουν ολοένα και περισσότερο.

Η ανάπτυξη του fin-tech ήταν αναμενόμενη καθώς οι νεότερες γενιές αναπτύσσουν πολύ διαφορετικές - και με μεγάλη ταχύτητα - καταναλωτικές συνήθειες σε σχέση με τους μεγαλύτερούς τους. Επιπρόσθετα έχουν μεγαλώσει συνηθίζοντας να έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένες λύσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παλαιότερη «μαζική» προσέγγιση των τραπεζών και των άλλων παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι πως πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις τράπεζες οι νέες τεχνολογίες (fin tech) και τι είδους εποπτεία θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να βλέπουμε το FINTECH φοβικά καθώς προσφέρει δυνατότητες καλύτερης και ενδεχομένως φθηνότερης πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Όμως «δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και τους κινδύνους όμως όπως για παράδειγμα η αύξηση του λειτουργικού κινδύνου για τις τράπεζες, το ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.»

Συνεπώς, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, το FinTech χρειάζεται ένα εποπτικό πλαίσιο που να είναι τόσο ισορροπημένο όσο και δυναμικό και από το οποίο να επωφελούνται ταυτόχρονα οι φορείς (π.χ. θεσμικοί ή νεοσύστατοι) και οι ρυθμιστικές αρχές οι οποίες πρέπει να έχουν τέσσερις στόχους: α) τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) την προληπτική ρύθμιση, γ) τη δίκαιη αντιμετώπιση και δ) τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη της αγοράς.

Ο ρυθμιστικές αρχές όπως είπε ο Θ. Μητράκος πρέπει να κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις:

1)Να αποφύγουν την υπερπροστασία των κατεστημένων φορέων με τη δημιουργία εμποδίων εισόδου στην αγορά για τους νεοεισερχόμενους, καθώς κάτι τέτοιο θα αποθάρρυνε τη χρηματοοικονομική καινοτομία και θα παρεμπόδιζε τον ανταγωνισμό στον τομέα.

2) Να αποφύγουν να ευνοήσουν τους νεοεισερχόμενους με λιγότερο αυστηρές ρυθμίσεις από ό,τι ισχύει για τους κατεστημένους φορείς.

«Θα πρέπει επομένως να παρέχουν ένα πλαίσιο ισότιμων όρων για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά ταυτόχρονα να προωθούν μια καινοτόμο, ασφαλή και ανταγωνιστική χρηματοπιστωτική αγορά.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής της ΤτΕ

Το μέγεθος της FinTch αγοράς είναι προς το παρόν εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές (τραπεζικές και κεφαλαίου) και συνεπώς δεν εγκυμονεί άμεσους κινδύνους. Το μέγεθος της αγοράς FinTech στην Κίνα ανερχόταν σε 102 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην ΕΕ (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) σε μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Στην Ευρώπη οι δραστηριότητες της FinTech είναι σε μεγάλο βαθμό εγχώριες με περιορισμένη διασυνοριακή δραστηριότητα και για αυτό τα μεγέθη βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Η συγκεκριμένη αγορά στη Γηραιά Ηπειρο, όπως είπε ο Θ. Μητράκος είναι κατακερματισμένη, όπου ο πολιτισμός, η γλώσσα, η ποικίλη συμπεριφορά των καταναλωτών, ο κατακερματισμός του κανονιστικού πλαισίου και ο κατακερματισμός της νομικής δικαιοδοσίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

«Η FinTech χρειάζεται μια αρκετά μεγάλη, ομοιογενή πελατειακή βάση μαζί με ένα ομοιογενές ρυθμιστικό πλαίσιο για να ευδοκιμήσει, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της Κίνας και των ΗΠΑ.» υπογράμμισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ.