Σε απόρριψη της κοινής πρότασης Τράπεζας Πειραιώς και ΟΤΟΕ προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι της τράπεζας, συνεχίζοντας σήμερα Παρασκευή τις κινητοποιήσιες τους με νέα 24ωρη Πανελλαδική Απεργία.

 

Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν γενικόλογη την πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση της Τράπεζας, σημειώνοντας ότι αυτή δεν απαντάει στο καυτό θέμα της εργασίας και της διασφάλισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Μάλιστα όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η πρόταση της διοίκησης "αντί να διορθώνει τα πράγματα και να καθησυχάσει τους εργαζομένους της τράπεζας βάζει νέα ερωτήματα, κρύβει θανάσιμους κίνδυνους, δημιουργεί μεγαλύτερη θολούρα και σίγουρα δεν απαντάει στις αγωνίες των συναδέλφων. Την ώρα που η τράπεζα Πειραιώς κάνει δεκάδες νέες προσλήψεις, την ίδια στιγμή θέλει να ξαποστείλει 1200 εργαζόμενους στο πυρ το εξώτερον".

Νωρίτερα είχε παρουσιαστεί ένα πλαίσιο αρχικής συμφωνίας μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς - ΟΤΟΕ για τους εργαζόμενους της τράπεζας, στο οποίο σημειώνεται πως "οποιαδήποτε μελλοντική λύση επιλέξει, θα υπάρχει προστασία της απασχόλησης, χωρίς απολύσεις και πως θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα".

Ειδικότερα η διοίκηση της Τράπεζας παρουσίασε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία:

*Οποιαδήποτε μελλοντική λύση επιλέξει η Τράπεζα, θα υπάρξει προστασία της απασχόλησης χωρίς απολύσεις.

*Θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα.

*Οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει, εκτός εάν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.

Εκ μέρους της τράπεζας σημειώνεται ότι η εφαρμογή των παραπάνω αποτελεί επαρκή και αποδεκτή διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και ότι "τα σημεία αυτά υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και διαμορφώνουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους, σύμφωνα με τη διαχρονική θέση της Τράπεζας για την προστασία και τη διασφάλισή τους".