Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει να προχωρήσει το 2020 αντί το 2021 στην τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Παύλος Μυλωνάς, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η αναζήτηση αγοραστή για ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Η Εθνική Τράπεζα μεταβάλλεται σε μία ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, να μειώσουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς.

Τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σήμερα στο 36,5% των συνολικών δανείων της, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να τα μειώσουν σε μονοψήφια ποσοστά το 2021. «Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε να την επισπεύσουμε για το 2020», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, καθώς η τράπεζα θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις τρέχουσες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της. «Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό μετά την κρίση. Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας είναι αυξημένες κατά 123% από την αρχή του έτους έναντι αύξησης 70% για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, εν μέσω ενθουσιασμού των επενδυτών για τη νέα κυβέρνηση που θεωρείται πιο φιλική στις επιχειρήσεις», αναφέρει το Bloomberg.

Tο κυβερνητικό σχέδιο για την παροχή κρατικών εγγυήσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων τους - το οποίο εφαρμόστηκε στην Ιταλία - μπορεί να αποτελέσει μία ελκυστική επιλογή για την Εθνική, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίζουν μόνιμα έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για την τράπεζα», είπε. Αν μπορέσει να επιταχύνει την τιτλοποίηση, η Εθνική μπορεί να επισπεύσει και την πώληση ενός νέου ομολόγου Tier 2, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου τον Ιούλιο και ότι για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη για μία νέα έκδοση.

Με έναν συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 17%, κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) υψηλότερο από τον απαιτούμενο, δεν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, δήλωσε ο κ. Μυλωνάς. Ωστόσο, επιδιώκει μία νέα ώθηση στα κεφάλαια της τράπεζας με την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου, της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η αναζήτηση αγοραστή για ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεκινήσει «τις δύο επόμενες εβδομάδες», είπε, προσθέτοντας: «Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μία δημόσια προσφορά μέσω του Χρηματιστηρίου, αλλά αν αποτύχει αυτή η διαδικασία, θα στραφούμε στη λύση της IPO (προσφοράς μέσω του Χρηματιστήριου) το επόμενο έτος».

Αν και η Ελλάδα θα χρειασθεί επενδύσεις από το εξωτερικό για να αφήσει τελικά την κρίση πίσω της, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι η χώρα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συνθήκες. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η πιο αδύναμη οικονομία στην Ευρώπη, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και ένα μικρό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα απορροφήσει καλύτερα μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας».