H Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου Tier2,ύψους 500 εκατ. Το ομόλογο έχει δεκαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, επιτόκιο 4,25% και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σε συνέχεια των επαφών που είχε η διοίκηση της Τράπεζας με την επενδυτική κοινότητα το προηγούμενο διήμερο, η έκδοση συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότεροι από 340 επενδυτές,με κεφάλαια ύψους 5,1δισ.

Ευρεία υπήρξε η γεωγραφική διασπορά, καθώς ποσοστό 92% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές,με μεγαλύτερη τη συμμετοχή από την Ευρώπη (43%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (39%).

Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ασία (10%).Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα,με την κάλυψη από διαχειριστές κεφαλαίων και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανέρχεται πάνω από 60%.Η συναλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού σχεδίου της AlphaBank, το οποίο ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2019.

Η έκδοση του ομολόγου συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 105 μονάδες βάσης.Οι Citi, GoldmanSachsInternational, HSBC, J.P. Morgan και NatWestMarkets ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές τουβιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης.

Ο Βασίλειος Ψάλτης, CEO της Alph Bank, δήλωσε:«Η πρώτη αυτή έκδοση ομολόγου Tier2 συνιστά κομβικό σημείο για την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, το οποίο ανακοινώσαμε πρόσφατα. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρέως διαφοροποιημένη διεθνή επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της Alpha Bank και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας"