Τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal Holdings απέκτησε η Alpha Bank σε συνέχεια των ενεργειών υλοποίησης του Project Galaxy, του Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, σδύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

 

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε σήμερα – ταχύτερα ακόμη και από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2019 - η μεταβίβαση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal Holdings S.A. που κατείχε μέχρι πρότινος η Centerbridge, καθιστώντας την Τράπεζα μοναδικό μέτοχο της εταιρίας.

Στο πλαίσιο του Project Galaxy, το οποίο δρομολογείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, η Τράπεζα θα διαθέσει εντός των προσεχών μηνών προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal καθώς και ποσοστό από τα mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους έως 10,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη προεπιλεγεί, μέσα από μία ευρεία λίστα διεθνών επενδυτών υψηλού κύρους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, οι υποψήφιοι που θα κληθούν, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Στόχος είναι η Cepal να αναδειχθεί στην ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά καθώς, παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών που ήδη διαχειρίζεται, θα αναλάβει το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο καθώς και τη διαχείριση των υπολοίπων ΜΕΑ της Alpha Bank. Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση θα ανέλθει μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε 33 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τη CEPAL στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρίες διαχείρισης.

Η Cepal άνοιξε τη σχετική αγορά στην Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη εταιρία που αδειοδοτήθηκε το 2017 από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με την πώληση των μετοχών της σε διεθνή επενδυτή, το πρωτοποριακό για την εποχή του εγχείρημα περνάει σε νέα φάση ανάπτυξης, δικαιώνοντας τους ιδρυτές μετόχους, μεταξύ των οποίων και η Alpha Bank

Ήδη από την 1η Ιουλίου, νέος διευθύνων σύμβουλος της Cepal ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank, ενώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας, θα αναλάβει Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cepal, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.