Δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank έχουν υποβάλει οι Pacific Investment Management Co LLC και Davidson Kempner Capital Management LLC.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, PIMCO και Davidson Kempner έχουν υποβάλει προσφορά και για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal.

H πώληση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων και της Cepal αποτελούν τους βασικούς «πυλώνες» στο Project Galaxy της Alpha Bank, το οποίο περιλαμβάνει τρία πακέτα τιτλοποιήσεων μη-εξηπηρετούμενων δανείων, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Τα επισφαλή δάνεια ανέρχονταν στο 30% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank στα τέλη Ιουνίου, με την τράπεζα να έχει θέσει ως στόχο τη μείωσή τους στο 13% κατά την ολοκλήρωση του Project Galaxy.

H ίδια η Alpha Bank είχε επιβεβαιώσει χθες πως είχε λάβει δύο δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy. Εκπρόσωπος της τράπεζας αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ και εκπρόσωπος της Pimco αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. 

Η Alpha Bank θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία έως τα τέλη του έτους, διατηρώντας αισιοδοξία για την εκπλήρωση του στόχου, παρά την πανδημία. Σύμφωνα με το BBG, δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Alpha Bank έχει υποβάλει αίτηση για την ένταξη του Galaxy στο Πρόγραμμα Ηρακλής της ελληνικής κυβέρνησης, που συνδράμει στις προσπάθειες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση πρόταση για τη σύσταση μιας bad bank, ώστε να μειωθούν οι επισφάλειες κοντά στο μηδέν.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα «βουνό» μη-εξυπηρετούμενων δανείων συνεπεία της κρίσης χρέους. Παρότι η συνολική τους αξία έχει μειωθεί στα 60 δισ. ευρώ από 107 δισ. ευρώ το 2016, η Ελλάδα εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά επισφαλειών επί συνολικού χαρτοφυλακίου μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: kathimerini.gr