Με θετικά δημοσιεύματα υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy ύψους 10,8 δισ.ευρώ, στον απόηχο της δεσμευτικής συμφωνίας που υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner, βάσει της οποίας η αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία αποκτά το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy και το 80% της Cepal Holdings.

Μεγάλα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για μία συναλλαγή-ορόσημο με πολλαπλά οφέλη για την Alpha Bank αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει.

Ειδικότερα οι Financial Times αναδεικνύουν τη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner υπό το πρίσμα της «απαλλαγής» των ελληνικών τραπεζών από την «τοξική συσσώρευση μη εξυπηρετούμενου δανεισμού» που προκάλεσε η μακροχρόνια ύφεση στην χώρα, ενώ αναφέρουν ότι η συναλλαγή εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Κρατικών Εγγυήσεων «Ηρακλής», «στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, απομακρύνοντας κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης». Παράλληλα, οι Financial Times φιλοξενούν δήλωση του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ε. Ψάλτη: «Πρόκειται για μία συμφωνία - ορόσημο για την τράπεζά μας, η οποία προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο δείκτης ΜΕΔ της Τράπεζας θα μειωθεί περαιτέρω στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου δηλ. στο 5% με 6%, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

Το Reuters σε τηλεγράφημά του με τίτλο «τολμηρή κίνηση ελπίδας», αναφέρει ότι η συμφωνία «επιτρέπει στην Alpha Bank να ανακάμψει από τα κόκκινα δάνεια, έχοντας πραγματοποιήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη». Επίσης, το πρακτορείο τονίζει ότι «η δραστική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πλέον διαμορφώνεται στο 13%, αναμένεται να εξομαλύνει σε βάθος χρόνου το κόστος πιστωτικού κινδύνου, γεγονός που θα ενισχύσει την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank» για να συμπληρώσει ότι οι μέτοχοι έχουν λόγους να επευφημούν, καθώς η απόδοση αυτή, «αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στο 5%, ενώ σήμερα οι μετοχές της Alpha Bank αποτιμώνται στο 15% της ενσώματης λογιστικής αξίας, γεγονός που συνεπάγεται μία απόδοση της τάξης του 2%, υπό την προϋπόθεση κόστους κεφαλαίου στο 10%».

Σε δεύτερο τηλεγράφημά του, το Reuters υπογραμμίζει ότι η συναλλαγή Galaxy αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη (μετά τη συναλλαγή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi's Sienna, ύψους 24,1 δισ.ευρώ), ενώ σημειώνει ότι «τα συνολικά έσοδα για την Alpha Bank αντιστοιχούν στο 35% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και του τιμήματος πώλησης των ομολόγων μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης».

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σχολιάζει σε θετικό τόνο την αποφασιστικότητα με την οποία η Alpha Bank προχωρά στην εξυγίανση του ισολογισμού της, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής για την πώληση των ΜΕΑ ύψους 10,8 δισ. ευρώ και του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal Holdings. «Η Alpha Bank διαθέτει τα καλύτερα δυνατά εχέγγυα για την παροχή νέων χρηματοδοτήσεων, παρέχοντας την στήριξη που τόσο πολύ χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία» σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, κάνοντας και μία σύντομη ανασκόπηση του μακροχρόνιου προβλήματος των ΜΕΔ που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύει το EmergingMarketWatch, συνδρομητική υπηρεσία αναλύσεων που καλύπτει τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, εξαίρεται η σημασία του Project Galaxy ως η μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ σημειώνεται ότι η Alpha Bank δρομολογεί την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500-600 εκατ. ευρώ. 

Τέλος, τα διεθνή οικονομικά σαιτ SeeNews, Fintech Futures και capital.com αξιολογούν θετικά τη συναλλαγή της Alpha Bank, τονίζοντας ότι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση ΜΕΑ με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη που εξυγιαίνει σημαντικά τον ισολογισμό της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό κεφαλαιακό προφίλ και υπογραμμίζοντας τη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) της Alpha Bank στην Ελλάδα σε 24% και 13% αντίστοιχα.

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Alpha Bank η συμφωνία της με την Davidson Kempner Capital Management

H συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner Capital Management (DK) είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του. Η συμφωνία που ανακοίνωσε η Alpha Bank προβλέπει την πώληση στην DK του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, CEPAL, καθώς και των μισών από τα τιτλοποιημένα δάνειά της, συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Ο Moody's σημειώνει ότι οι δύο αυτές συμφωνίες είναι credit positive για την τράπεζα, επειδή μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs) και περιορίζουν σημαντικά τους κινδύνους του ισολογισμού της, που είναι και τα δύο στόχοι της συναλλαγής Galaxy.

«Αναμένουμε ότι η συμφωνία με την DK θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy που αφορά σε τιτλοποιημένα δάνεια έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος», αναφέρει ο οίκος. Με αυτή τη μεγάλη τιτλοποίηση, το ποσοστό των NPEs της τράπεζας θα μειωθεί περίπου στο 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020, προσθέτει.

Σημειώνει, επίσης, ότι με την τιτλοποίηση τα ληξιπρόθεσμα και καταγγελμένα δάνεια της Alpha Bank θα μειωθούν στα 3,2 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, η τράπεζα θα μειώσει το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων της που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη σε 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ο Moody's εκτιμά ότι θα καθυστερήσει μία σημαντική οργανική μείωση των NPEs της τράπεζας, δεδομένων των δυσμενών λόγω της πανδημίας οικονομικών συνθηκών, που καθιστούν απίθανη την επίτευξη του στόχου της για μονοψήφιο ποσοστό NPE στο τέλος του 2022. Εκτιμά, επίσης, ότι για μέρος των δανείων της τράπεζας, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, για τα οποία είχε δοθεί αναστολή καταβολής των δόσεων τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος μη αποπληρωμής τους.