Νέος ισχυρός όμιλος δημιουργείται στην εγχώρια τραπεζική αγορά, καθώς η Παγκρήτια τράπεζα, μετά την είσοδο του πολύπειρου τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα στη μετοχική της σύνθεση, προχωρά σε σημαντικές συμφωνίες, συνεργασίες και εξαγορές, με πρώτη την εν εξελίξη ευρισκόμενη διαδικασία συγχώνευσης με την τράπεζα ΧΑνίων και τώρα με την εξαγορά του δικτύου λιανικής των 17 καταστημάτων και άλλων assets της HSBC στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, Παγκρήτια και HSBC  έχουν συμφωνήσει σε όλα και έχουν κοινοποιήσει στην εποπτεύουσα  Τράπεζα της Ελλάδας τα σχετικά στοιχεία της μεταξύ τους συναλλαγής, αναμένοντας τη σχετική έγκριση.

Κατά τις πληροφορίες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ot.gr σε ρεπορτάζ του Άγη Μάρκου,  το τελικό σχέδιο προβλέπει την απόκτηση από την Παγκρήτια του τομέα λιανικής τραπεζικής του βρετανικού ομίλου στη χώρας.

Δηλαδή των 15 καταστημάτων, του προσωπικού, καταθέσεων 1,7 δισ. ευρώ και του χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Εκτός συναλλαγής θα μείνουν μόνο τα ναυτιλιακά δάνεια.

Mass Protest, Panepistimiou Str, Athens, Greece Editorial Photo - Image of  rally, together: 7599716

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η HSBC θα καταβάλλει στην Παγκρήτια ένα ποσό της τάξης των 85 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των επιπρόσθετων κεφαλαίων που είναι απαραίτητα λόγω της αύξησης του δανειακού χαρτοφυλακίου της ελληνικής τράπεζας και τη συνεπακόλουθη ενίσχυση του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού της.

Η δυναμική του νέου σχήματος

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα με επαρκή κεφάλαια και με ικανοποιητικό αριθμό σημείων παρουσίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Θα ενισχυθεί δε ακόμη περισσότερο μετά το πέρας της εν εξελίξει διαδικασίας για τη συγχώνευση της Παγκήτιας με την Τράπεζα Χανίων και της συνδεδεμένης έκδοσης νέων μετοχών για την άντληση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Αν συνυπολογιστούν και τα μεγέθη της Χανίων, η νέα Παγκρήτια θα έχει ενεργητικό πάνω από 5 δισ. ευρώ, με τις χορηγήσεις να διαμορφώνονται στη ζώνη των 2,50 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διπλασιάζεται στα επίπεδα του 20%.

Το δίκτυο των καταστημάτων θα φτάσει τις 79 μονάδες, με σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της ενοποιημένης τράπεζας στην Αθήνα.

Στόχος της διοίκησης της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή της τόσο στα εθνικά και κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα εγγυοδοσίας που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, όσο και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Εξάλλου, ειδικά στην Κρήτη, προτεραιότητα αποτελεί η συμμετοχή στα μεγάλα δημόσια έργα που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Lyktos Group, στην οποία προεδρεύει ο έμπειρος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, συμμετέχει σήμερα στην Παγκρήτια Τράπεζα με 25%.

Διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας είναι ο Αντώνης Βαρθολομαίος, πρόεδρος ο Δημήτρης Δημόπουλος και αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Σάλλας.