Σε 192 σελίδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, κάνει μια ανασκόπηση μέσω της έκθεση με τίτλο «Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – Πρώτη και Δεύτερη Αξιολόγηση».

Καμαρίλα και συμφέροντα πίσω από ανεξήγητες επιλογές διοικήσεων και κριτήρια που ίσχυσαν κατά περίπτωση, πίσω από τις αποφάσεις του Selection Panel. Τροφή για σκέψεις δίνουν τα μισόλογα της πολυσέλιδης ανασκόπησης.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Πολλά τα κεφάλαια, πολλές οι διαπιστώσεις και φυσικά δεν λείπει και η τραπεζική ανασκόπηση, ξεκινώντας από την περίοδο 2010-2012 όταν ο ελληνικός τραπεζικός τομέας αντιμετώπισε σοβαρή κρίση, τόσο από την άποψη της κεφαλαίου και ρευστότητας.

Γιατί χάθηκε η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πώς ανακτήθηκε, οι ανακεφαλαιοποιήσεις, τα capital controls, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ. Αυτό ωστόσο που εντυπωσιάζει είναι τι αναφέρει η έκθεση, για την ακρίβεια, τι δεν αναφέρει, για τη διακυβέρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών.

Αναφέρει λοιπόν ότι η Επιτροπή Επιλογής – το selection panel – που αποτελείται από έξι μέλη, εκ των οποίων τρία, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου (σ.σ.: διπλή ψήφος σε περίπτωση ισοψηφίας), διορισμένων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τρία από τις ελληνικές αρχές – άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριου του 2016. Αναφέρει εξάλλου ότι ρόλος του Selection Panel είναι η ετήσια αξιολόγηση των μελών του Γενικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Και αναφέρει ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο συμπληρώθηκε τον Μάιο του 2017 με τον διορισμό ενός νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Τι δεν αναφέρει η Έκθεση;

1. Το Selection Panel ήταν αυτό που αποφάσισε σχεδόν εκβιαστικά στα τέλη Ιουνίου του 2016 να οδηγήσει σε παραίτηση τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρη Ξενόφο (μόλις πρόσφατα αξιολογήθηκε ικανός για πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ), τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Κουτσό και το μέλος Αναστάσιο Γάγαλη να παραιτηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα τους αξιολογήσει αρνητικά (!), αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιλογή της παραίτησης θα προστατεύσει την επαγγελματική τους φήμη. Και επειδή «παραιτήθηκαν» το SP απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να ζητήσει με αιτιολογημένη εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών την απόλυση των τριών. Κι αυτό συνέβη ενώ εκκρεμούσε η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ.: μεγάλη ιστορία αλλά δεν είναι του παρόντος). Το Selection Panel ουδέποτε εξήγησε γιατί επέλεξε αυτόν τον δρόμο και ανέθεσε σε προσωρινή διοίκηση να αναλάβει τα ηνία σε μια κρίσιμη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα και για την ελληνική οικονομία. Τα στελέχη πάντως που οδηγήθηκαν σε παραίτηση ολοκλήρωσαν συγκεκριμένο έργο εντός του χρονοδιαγράμματος που έθετε το μνημόνιο, όπως την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες


2. Και πάμε στο θέμα του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ. Επειδή το Selection Panel έκρινε ότι οι αμοιβή δεν ήταν κίνητρο για να έρθουν εκλεκτά στελέχη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος …αύξησε το εύρος των αμοιβών. Και βρήκε ένα πολύ καλό στέλεχος, τον Β. Κατσικιώτη, που άλλαξε όμως γνώμη γιατί η αμοιβή των 220.000 ευρώ μικτά ετησίως δεν τον ικανοποιούσε και επιπρόσθετα ήθελε «κλειστό» συμβόλαιο μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020. Διότι το «κλειστό» συμβόλαιο σε προστατεύει από μια ενδεχόμενη αρνητική ετήσια αξιολόγηση.

Το selection panel απευθύνθηκε στον… αναπληρωματικό Κώστα Μιχαηλίδη. Κι αυτός άλλαξε γνώμη γιατί δεν τον ικανοποιούσε η αμοιβή του και είδε, λέει, πώς έχει η κατάσταση και συνειδητοποίησε ότι η θέση είναι κακοπληρωμένη, υψηλού ρίσκου.

Ετσι, μας προέκυψε δεύτερη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Από τα 60 και πλέον βιογραφικά που έλαβε η εταιρεία που «έτρεξε» τη διαδικασία το Selection Panel δεν υπήρχαν ούτε 5 (!) άξια ενδιαφέροντος για να καταρτιστεί short list.

Ηταν και... λίγα τα λεφτά και φτάσαμε στην τρίτη πρόσκληση ενδιαφέροντος στον Φεβρουάριο του 2017 και νέο εύρος αμοιβής για τον διευθύνοντα (180.000-270.000 ευρώ ετησίως).

Στο τέλος Μαΐου 2017 ο Αυστριακός Martin Czurda χρίζεται νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και «κλείνει» ένα προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.