Με θετικά σχόλια στις πρόσφατες εκθέσεις τους υποδέχθηκαν οι επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Alpha Bank, η οποία κατέγραψε σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία και ποιότητα κερδών, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή την κεφαλαιακή της θέση.

 

Οι αναλυτές κάνουν ειδική μνεία στο ύψος των νέων εκταμιεύσεων και την καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας, η οποία παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς. Ακόμη, σχολιάζουν θετικά τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες, ενώ τονίζουν ότι οι καλές αυτές επιδόσεις θα οδηγήσουν σε διανομή μερισμάτων.

Ειδικότερα:

H Goldman Sachs αξιολογεί τα αποτελέσματα ως πολύ θετικά για την τιμή της μετοχής και προτείνει αγορά μετοχής με στόχο το 1,74 ευρώ, ενώ προβλέπει επίσης ότι η απόδοση κερδοφορίας θα αυξηθεί στο 6,4% φέτος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον οίκο και στη μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών δανείων και την καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ, που συγκρίνεται με την εκτιμώμενη των 2,2 δισ. ευρώ για όλο το έτος.

Η JP Morgan κάνει επίσης λόγο για ισχυρή πιστωτική επέκταση, χαμηλές προβλέψεις και ισχυρά αποτελέσματα στο σύνολό τους, ενώ προτείνει αυξημένες θέσεις (overweight) στη μετοχή, με τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «τα καθαρά κέρδη 125 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου ήταν σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις του οίκου που περίμενε κέρδη από 47-58 εκατ. ευρώ».

Η Deutsche Bank αναφέρει ότι η Αlpha Bank κατέγραψε ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ η Morgan Stanley αναφέρει ότι η οργανική κερδοφορία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και ότι η Τράπεζα κατέγραψε υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με την αναμενόμενη.

Η Mediobanca χαρακτηρίζει το α’ τρίμηνο της Αlpha Bank ως μία καλή αρχή με νέες εκταμιεύσεις δανείων που ενισχύουν τα Καθαρό Έσοδο Τόκων και τα έσοδα από προμήθειες, ενώ τονίζει και την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση.

Για τη Citi, η κερδοφορία ανήλθε σε επίπεδα υψηλότερα των αναμενόμενων λόγω των εσόδων από προμήθειες και της σημαντικής αποκλιμάκωσης των προβλέψεων, ενώ οι αναλυτές της Wood & Co χαρακτηρίζουν ως ισχυρά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2022 και σημειώνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει ή ακόμα και να υπερβεί τους στόχους του έτους.

Τέλος, οι ελληνικοί επενδυτικοί οίκοι ΑΧΙΑ, Pantelakis και NBG securities κάνουν λόγο για επίτευξη σημαντικής προόδου, που υπερέβη τις εκτιμήσεις και επιβεβαιώνουν το θετικό outlook για το 2022, ως μία πολύ καλή βάση για τη διανομή μερίσματος.