Το επόμενο κεφάλαιο για την Παγκρήτια Τράπεζα ανοίγει η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 98,7 εκατ. ευρώ, με την είσοδο ενός νέου στρατηγικού επενδυτή, της Thrivest Holding - επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου – που απέκτησε ποσοστό 32,5% στην Τράπεζα.

Ο πρώην μεγαλομέτοχος και στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας, το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα, δεν άσκησε τα δικαιώματά του για το ποσοστό 19,95% που κατείχε στην Τράπεζα και το τελικό ποσοστό του διαμορφώνεται πλέον σε 11,25%, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού μετοχών 2% - 2,50% που κατείχε η ΑΝΕΚ.

Οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής στον σχεδιασμό για τη συμμετοχή του Lyktos Group στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας ήρθαν καθώς το επενδυτικό σχήμα Μπάκου - Καϋμενάκη – Εξάρχου με επιστολή του στο ΔΣ της Παγκρήτιας δήλωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει το σύνολο των αδιάθετων νέων μετοχών από την ΑΜΚ, μέχρι του ποσού των 65 εκατ. ευρώ.

Πηγές από το περιβάλλον του μέχρι χθες μεγαλομετόχου και στρατηγικού επενδυτή, του Lyktos Group, σχολίασαν στο insider.gr ότι ο Όμιλος μπορεί να μην είναι πλέον στρατηγικός επενδυτής αλλά παραμένει βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας. Ο πρόεδρος του Lyktos, Μιχάλης Σάλλας, φέρεται να δηλώνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συνύπαρξης δύο βασικών μετόχων που είναι προς όφελος της Παγκρήτιας Τράπεζας και έτοιμος να στηρίξει τον νέο στρατηγικό επενδυτή.

Η είσοδος Μπάκου - Καϋμενάκη – Εξάρχου στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό επενδυτικό πλάνο του επιχειρηματικού σχήματος, με κύριο άξονα την Ελλάδα, το οποίο εστιάζει σε τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως ο κλάδος των υποδομών, των ΑΠΕ, του Real Estate, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων, κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέσω της τεχνολογικών εξελίξεων μπαίνει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή, ανακάμπτει σταθερά και καθίσταται ικανότερος να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η τοποθέτηση της Thrivest Holding και των αποκλειστικών μετόχων της, Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Παγκρήτια Τράπεζα και στις προοπτικές της να διεκδικήσει ένα σημαντικό ρόλο στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τόσο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Συνιστά επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στη Διοίκηση της Παγκρήτιας, με Πρόεδρο τον Δ. Δημόπουλο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Α. Βαρθολομαίο, οι οποίοι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος συντόνισαν επιτυχώς την ΑΜΚ της Τράπεζας.

Πλέον, η Παγκρήτια Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την εξαγορά του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC. Οι δύο αυτές ενέργειες θα ισχυροποιήσουν τον ισολογισμό της Παγκρήτιας και θα συμβάλουν καταλυτικά στην εξυγίανση και στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σημειώνεται ότι η πιστοποίηση της καταβολής της ΑΜΚ με έκθεση ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας και επιβεβαίωση από το Δ.Σ. της Τράπεζας θα γίνει την 1η Νοεμβρίου, ενώ στις 2 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και η κατανομή των μετοχών.