Στο ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεντρώνεται δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Αναλυτικότερα, στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε μία αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- στο εσωτερικό της ΕΚΤ δεν υπάρχει αρκετή στήριξη για μια ακόμα κίνηση 75 μονάδων βάσης προς το παρόν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει συναίνεση για μία λιγότερο επιθετική αύξηση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια «έκπληξη» από τον πληθωρισμό, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων είναι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης, η πιθανότητα να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και η προοπτική ότι μια κίνηση κατά μισή μονάδα στο 2% θα φτάσει κοντά σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο που δεν τονώνει πλέον την οικονομία.

Βίσκο: Υπάρχουν λόγοι για μία λιγότερο επιθετική αύξηση επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά υπάρχει πλέον υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα ώστε να το κάνει με λιγότερο επιθετικό τρόπο από ό,τι τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Ιγκνάζιο Βίσκο.

Σε ομιλία του στη Ρώμη, ο Βίσκο, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην προσκολλήσουν σε ένα προκαθορισμένο μονοπάτι καθώς οι μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα και στοιχεία.

«Η ανάγκη να συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική είναι… προφανής, αν και οι λόγοι για να ακολουθήσουμε μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση κερδίζουν έδαφος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να δείξει «σύνεση και υπευθυνότητα» στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ενώ θα δρομολογεί ταυτόχρονα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας.