Την υψηλότερη υπερκάλυψη που έχει σημειώσει ποτέ έκδοση ελληνικής τράπεζας, πέτυχε σήμερα η έκδοση του ομολόγου Tier II της Eurobank. Την έκδοση «έτρεξαν» οι Barclays, BofA, JP Morgan και Morgan Stanley, ενώ το ομόλογο είναι δεκαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία (10NC5).

Το ποσό που ζητούσε η Τράπεζα από τους επενδυτές ανερχόταν σε 300 εκατ. ευρώ και το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε προσφορές για 840 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκδοση συμμετείχαν 80 επενδυτές και η κατανομή της έγινε σε ποσοστό 66% σε διεθνείς επενδυτές του εξωτερικού και κατά 34% σε Έλληνες επενδυτές. Το τελικό κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 10%. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο αυτό κρίνεται ικανοποιητικό δεδομένου ότι οι εκδόσεις Tier II έχουν υψηλότερα επιτόκια. Αύριο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την Τράπεζα.

Η έκδοση του ομολόγου Tier II στην οποία προχώρησε η Eurobank προσμετράται όχι μόνο ως ρευστότητα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL, αλλά και ως κεφάλαιο, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Ειδικότερα, η εν λόγω έκδοση θα (υπερ) αναπληρώσει απώλειες κεφαλαίων από το ομόλογο Tier II που είχε εκδώσει η Eurobank υπέρ του Δημοσίου, σε αντικατάσταση προνομιούχων μετοχών που κατείχε το τελευταίο στην Τράπεζα. Πρόκειται για τις προνομιούχες μετοχές που είχε αποκτήσει το Δημόσιο συμμετέχοντας σε ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών την περίοδο της κρίσης 2009 – 2010. Η Eurobank δεν αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, όπως επέλεξαν να κάνουν άλλες τράπεζες. Αντ΄αυτού, το 2018 μετέτρεψε τα 950 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών της σε ομόλογο Tier II.