Σε κλείσιμο της ψαλίδας στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, προχώρησαν οι ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2022, με το 2023 να επωάζει μικρή αύξηση των επιτοκίων και στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως, η οποία εκτιμάται έως το 0,20% - 0,25%.

Παρ΄ όλα αυτά, η απόσταση με τα επιτόκια που απολαμβάνουν οι καταθέτες στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης παραμένει σε επίπεδα άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα των αυξήσεων στις αποδόσεις των αποταμιευτών στο τραπέζι της νέας συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες τις επόμενες ημέρες.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τον μήνα Νοέμβριο του 2022, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,06%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,03%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,20%.

Στις υφιστάμενες καταθέσεις, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) διαμορφώθηκε στο 0,05%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,14%, από 0,11% τον Οκτώβριο, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,27%.

Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος έδωσε την εκκίνηση για τις πρώτες μικρές αυξήσεις στα καταθετικά επιτόκια, ενώ τα επιτόκια στα δάνεια είχαν ήδη αυξηθεί αυτόματα από τον Ιούλιο, ακολουθώντας τις κινήσεις της ΕΚΤ. Οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων – μιλώντας πάντα για τις καταθέσεις προθεσμίας – ήταν της τάξεως του 0,05-0,15 της μονάδας. Το βήμα των τραπεζών άνοιξε τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων από 0,14% τον Οκτώβριο να έχει διαμορφωθεί σήμερα στο 0,80%.

Οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν το 2023 σε επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων 1%, μετά το «μάζεμα» ρευστότητας που ξεκίνησε η ΕΚΤ στα τέλη Νοεμβρίου με την αλλαγή στο καθεστώς των TLTROs, αλλά και τη συνέχεια που θα δώσει στην άνοδο των επιτοκίων.

Τα δεδομένα αυτά θα φέρουν αυξήσεις και στα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου και όψεως που αναμένεται να διαμορφωθούν περί το 0,25% - 0,30% από το 0,03% και 0,05% σήμερα (μέσα σταθμισμένα επιτόκια για νέες και υφιστάμενες καταθέσεις μίας ημέρας).

Τα επιτόκια καταθέσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διατηρούν, πάντως, την απόσταση από τα ισχύοντα στην υπόλοιπη ευρωζώνη, φέρνοντας σε δυσμενέστερη θέση τους Έλληνες καταθέτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις νοικοκυριών στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,26%, ενώ το επιτόκιο για τις καταθέσεις μίας ημέρας στο 0,05%. Αναλυτικότερα, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης στο 1,12%. Το επιτόκιο των καταθέσεων με προειδοποίηση τριών μηνών παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 0,75%.

Τα επιτόκια αυτά, έχουν μεν ελάχιστη διαφορά για καταθέσεις μίας ημέρας μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης ευρωζώνης, αλλά χάσμα που φτάνει χονδρικά μέχρι και τη μία ποσοστιαία μονάδα στις καταθέσεις προθεσμίας.

Όσο για τα επιτόκια καταθέσεων στις επιχειρήσεις, στην ευρωζώνη το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για νέες καταθέσεις προθεσμίας αυξήθηκε τον Νοέμβριο 2022 κατά 56 μονάδες βάσης, στο 1,52% και κατά 7 μονάδες βάσης, στο 0,15% για τις καταθέσεις μίας ημέρας. Όσον αφορά στις νέες καταθέσεις με προθεσμία έως ένα έτος, το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 56 μονάδες βάσης, στο 1,46%.